2022 in 100 foto’s, deel 10: Orkaankrachten

De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Al negen fotografen kozen uit hun schatkamer tien zeggende beelden, waarmee we een overzicht vormen van 2022. Voor de laatste aflevering hebben we gezocht in wat andere Orkaankrachten zoal vastlegden in 2022.

Ook bij hen snoep voor het oog. Zie hier de voorgangers van onze Orkaankrachten!

Orkaankrachten

Meer dan de helft van het nieuws op De Orkaan komt van lezers die hun ogen niet in hun zak hebben. Wel dragen ze daarin vaak een smartphone en drukken af op het juiste moment: nieuws, sfeer, bijzondere gezichtspunten en opmerkelijke onderwerpen. Maar altijd Zaans,

1. Ersel Zengin: autowrak

Vanaf eind juli van dit jaar waart er een brandstichter rond in Oost-Zaandam. In de afgelopen maanden werden niet minder dan 13 branden gesticht. Ersel Zengin fotografeerde dit uitgebrande exemplaar aan Lijns Tewisz Roggeplein (november 2022).

2. Pieter Heine: Zaanzicht

Een dronebeeld (droombeeld?) van de Zaan, met links de Zaanse Schans en op de achtergrond Zaandam (de Conrad) met daarachter Amsterdam. Pieter Heine (Krommenie) bestuurde de drone.

3. Bas Sommeijer: uitgebrand

In augustus brandde een kraakpand aan de Savornin Lohmanstraat uit. De politie vermoede brandstichting en publiceerde een filmpje met de vermoedelijke dader. De Orkaan maakte trouwens een filmpje.

4. Bart van der Laan: de vrijwilliger

VV Knollendam-vrijwilliger Aad Stam rijdt onlangs zijn eerbiedwaardige leeftijd met de John Deere langs het Knollen-kunstgrasveld om de zijkanten te maaien. Een ‘supervrijwilliger’.

5. Carola Korsse: De Kat

Een kunstbeeld uit onze serie ‘kazige‘ foto’s die we in het voorjaar plaatsten. Dit is molen De Kat aan de Zaanse Schans (op z’n kop) vastgelegd door Carola Korsse.

6. Erik Schouten: Cezanne & Isabelle

De riviercruiseschepen Cezanne en Isabelle meerden in mei af aan de Havenstraat in Zaandam. Ze waren bedoeld voor een opvang van ruim 250 vluchtelingen uit Oekraïne. Erik Schouten zette ze op de foto en nam later ook binnen een kijkje op de boten.

7. Aaf Aafjes: Adelaar

Een kerstkaart met rijp, gefotografeerd vanaf de Engewormer richting Wormerveer. Op de achtergrond zeepziederij de Adelaar en CrokLaan (gaat verhuizen naar Hoogtij).

8. Petra Hoogkamer: water/lucht

Het blijft mooi: de op-z’n-kop-foto. Deze maakte Petra Hoogkamer in Rooswijk (Zaandijk). Ze leverde ook een langgerekt exemplaar in (met nog meer water en nog meer wolken), die kan je hier zien.

9. Jan Leguijt: Oekraïne (moet winnen)

Nog meer Oekraïne. In de Breestraat in Koog aan de Zaan zag Jan Leguijt Oekraïe moet winnen.

10. Maria Boer: wortelgeschoten

Gemaakt bij de Deka in Wormerveer door Maria Boer, een stoere Landrover, wortelgeschoten op het hoekje van het parkeerterrein.

De bonusfoto helemaal boven (en hieronder) is van Alexandra Blaes en maakte ze echt op de valreep, zaterdagmiddag 31 december: een bijna lege markt in Zaandam door het slechte weer.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *