De Zaanstreek beschikt over razend betrokken fotografen met messcherpe blikken. Het hele jaar zijn ze in touw om daar te zijn, waar geklikt moet worden.

Wij vroegen een fijne selectie van deze rijkdom, om vanuit hun schatkamer tien zeggende beelden te kiezen, waarmee we een overzicht vormen van 2023.

Maar zelf zaten we niet stil. Zo filmde Merel Kan meer dan 120 minuutjes van zomaar-dingen in de streek, waar meestal de muziek van Piet Bakker onder werd geplaatst. De kunst was dat er niets gebeurde, maar dat was soms best spannend. Achter minuutjes schuilen verhalen. Zo bleek de bardame van Café ’t Sluisje de kleindochter van opa en oma Vis te zijn die het café meer dan 50 jaar geleden kochten, verloor op het kruispunt in Assendelft zomaar iemand haar bril, en zwommen er plots zoenende mensen door het beeld…

Met het mes op de keel selecteerden we tien (niets)zeggende minuutjes, maar het hadden zomaar tien anderen kunnen zijn. Of anders weer tien anderen…

Bekijk hier alle Zaanse minuutjes van 2023.

  1. Kaas, kaas en nog eens kaas:

2. Geen vuiltje aan de lucht: de vernieuwde sluis laat boten soepel passeren en de Beatrixflat op de achtergrond beseft nog niet dat zij zal moeten wijken voor Zaans-Soeters-geweld.

3. Iets verderop wordt momenteel een gloednieuw pompstation afgebouwd. De Thorbeckeweg gaat op de schop, deze Shell verkast.

4. De splinternieuwe padelbanen bij TopZ in Zaandam worden goed gebruikt. Volgend jaar Wormer?

5. Bij het regenboogzebrapad lijkt er weinig te gebeuren. Toch blijkt bij de montage dat Orkaan-redacteur Piet Bakker door het beeld fietst. En we zien de bussen van Connexxion die plaats hebben moeten maken voor EBS.

6. Karel de badderende bulldog: liefde op het eerste gezicht!

7. Hoe zal de Zuiddijk er over 50 jaar uitzien?

8. Alles aan deze kringloopwinkel is fijn. Het feit dat afgedankt spul de kans op een tweede leven krijgt, de gezellige ontvangst, het praatje en de koffie.

9. In augustus troffen wij deze muskuseend voor de Dirk in Oostzaan. Binnenkort zullen dit er naar waarschijnlijkheid weer een stuk meer worden: Oostzaan draait de nek om van het mooiste burgerinitiatief dat een dorp kan hebben: Ducktopia.

10. Hoe vaak mag je een blik werpen op de onderwereld? Riool-prof Wouter opende de poort:

Door redactie Orkaan, Merel Kan en (muziek) Piet Bakker