Langs de Thorbeckeweg (N516) in Zaandam, aan de rand van het Vijfhoekpark, komt een nieuw Shell tankstation. De nieuwe Shell staat al in de steigers, inclusief de karakteristieke rood-gele uitstraling en het bekende schelplogo. Het tankstation verhuist naar deze plek omdat er anders geen ruimte is voor de tunnel onder de Wibautstraat.

Begin 2024 moet het nieuwe tankstation klaar zijn, het oude tankstation op de hoek Thorbeckeweg-Wibautstraat wordt dan gesloopt. In 2024 begint aannemer Boskalis aan het ‘hoofdwerk’ van project Thorbeckeweg.

Omdat de Westkolkdijk wordt afgesloten verdwijnt daar het Esso-tankstation. Dat word ‘uitgekocht’. Shell wordt ‘gecompenseerd’ voor de gedwongen verhuizing. Er is nog een derde tankstation, aan de overzijde van de nieuwe plek voor Shell ligt het tankstation van Kok.

De nieuwe plek voor Shell zou ook wel eens een ‘oude’ plek kunnen zijn. Op een foto van ruim 40 jaar geleden is op deze plek al een tankstation te zien op de foto van het Gemeentearchief:

“Het trace voor de Dr. J.M. den Uijlweg en brug (opening 1990) over de Voorzaan. Rechts onder de wijk Poelenburg. De weg rechts is de P. Jelles Troelstralaan, die uitkomt op de Wibautstraat. Boven het Ponteiland en aan de overkant van de Zaan de Havenbuurt en het complex van Bruynzeel”

Het zou om onderstaand Shell-station kunnen gaan (van Garage Zwart) maar geheel zeker zijn we daar niet van, het adres Thorbeckeweg 1 ligt volgens het Kadaster aan de noordzijde van de weg (waar nu het tankstation van Kok is) maar op de foto uit 1980 is daar nog niks te zien. Het adres van het huidige tankstation is Thorbeckeweg 2.

1980
Oktober 2023
December 2023

Lees hier alles over project Thorbeckeweg.

Door Piet Bakker. Extra bronnen; website Thorbeckeweg, gemeentearchief, eerder nieuws op De Orkaan.