Eerder berichtten we al over de bouw van extra flexwoningen op de Kleine Braak bij de Poelweg in Wormer. Sinds juli 2023 wonen er Oekraïense vluchtelingen op het terrein van de Kleine Braak, verdeeld over 21 flexwoningen.

De gemeente Wormerland heeft in oktober 2023 een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van 50 tijdelijke wooneenheden aan de Kleine Braak. De extra 29 flexwoningen zijn bestemd voor urgent woningzoekenden uit Wormerland (spoedzoekers), starters en statushouders. Het gaat om 10 studiowoningen en 19 driekamerwoningen. Het plan is ontwikkeld door de gemeente Wormerland en Parteon. Alle 29 flexwoningen vallen in de categorie nieuwbouw sociale huur.

Centraal op het terrein komen een overdekte fietsenstalling en een gezamenlijke was/droogruimte. De woningen zijn voorzien van stroom, water, verwarming, riool en internet maar worden ’tijdelijk’, voor de duur van maximaal 10 jaar. Daarom kunnen de woningen worden toegewezen buiten het reguliere woonruimte-systeem om.

De Kleine Braak is gelegen aan de Poelweg en is een voormalige stortplaats. De grond is in 2013 gesaneerd maar moet afgedekt blijven vanwege vervuiling. De te bouwen flexwoningen worden op Stelconplaten geplaatst, het aanleggen van tuintjes kan vanwege de vervuiling niet. Desondanks is er grote belangstelling voor de flexwoningen want de woningnood is, net als in heel Nederland, zeer hoog in Wormerland. De gemiddelde wachttijd voor starters is 14,4 jaar.

De woningen zullen door Parteon worden toegewezen. Wormerland vindt een goede mix van bewoners die past bij de locatie belangrijk want de Kleine Braak moet een fijne woonlocatie worden. De bedoeling is dat de woningen eind 2024 klaar zijn om bewoond te worden.

13 februari organiseerde Parteon al een inloopbijeenkomst in De Stoomhal voor geïnteresseerden. Aankomende dinsdag 27 februari vergadert de gemeenteraad Wormerland in een ‘voorronde’ over dit onderwerp, daarna komt het in de raad.

Wethouder Jeroen Schalwijk en burgemeester Judith Michel – de Jong bij de woningen in juni 2023.

Door Caroline Boone. Bronnen: stukken gemeenteraad Wormerland, eerder nieuws op De Orkaan.