4 mei herdenkingen online (een overzicht)

Ook dit jaar is een ‘normale’ invulling van dodenherdenking niet mogelijk. Toch staan we graag, met zoveel mogelijk mensen, stil wat bij er in de oorlogsjaren is gebeurd. Om te denken aan het grootste onrecht dat mensen is aangedaan, om de namen te noemen en te beseffen dat we vrijheid nooit voor lief moeten nemen.

We maakten een overzicht van de verschillende activiteiten die worden aangeboden. 

Op De Orkaan 

Via De Orkaan zullen er gedurende de dag meerdere filmpjes online komen met muziek (van Muziek aan de Zaan van de Zaanse Ambassade), informatie over Joodse Zaankanters door middel van kleine portretjes die we filmden met regisseur Robert van Tellingen en leerlingen van de Zaanse Theaterschool, en – via een stream vanuit Cultureel Centrum Bullekerk – Filmmuziek Live in Concert met Pianist Ruud Luttikhuizen en het CineMusic Orkest onder leiding van Henk Ummels, een documentaire over de laatste twee verzetsstrijders van Natzweiler, en afsluitend, om twee minuten voor acht de taptoe vanaf de toren van de Bullekerk door trompettist Constance Pieters. We ‘zenden uit’ via onze speciale pagina.

Ook zullen we een link plaatsen naar alle opnamen van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. 

Wormerland 

De gemeente roept alle inwoners op vanuit huis te herdenken. Burgemeester Judith Michel schreef een indringende toespraak nadat ze haar dorpsgenoot mevrouw Huijgen Heijne bezocht. Haar broer Engel kwam om in concentratiekamp Buchenwald. De opname is op 4 mei te zien via de gemeentelijke website. Wij zullen ook een link op De Orkaan plaatsen. 

Er zullen door de burgemeester bloemen gelegd worden bij het monument voor Jan Kuiper aan de Dorpsstraat en een krans bij het monument ‘Slachtoffers uit Wormer’ op de hoek van de Zaandammerstraat-Dorpsstraat. Wethouder Harold Halewijn legt een krans bij het monument voor Pieter Slooten in Neck. Daar is geen publiek bij uitgenodigd.

Oostzaan 

Ook in Oostzaan wordt opgeroepen vanuit huis ‘aan te sluiten’. Er zal vanaf 19:45 uur live een herdenking worden uitgezonden via YouTube en Radio 9. Daarin houdt onder meer waarnemend burgemeester Wimar Jaeger een toespraak en Jopie van Berge – Beerling, de dochter van de heer Beerling, die in Oostzaan gemeentesecretaris was tijdens de Tweede Wereldoorlog zal een toespraak houden. Het verhaal van de gemeentesecretaris komt aan bod in de minidocumentaire die we met Monumenten Spreken maakten over het monument in Oostzaan.  Concordia speelt het Wilhelmus en de Last Post wordt geblazen door trompettist Ashley van der Laan. Wij zullen ook een link op De Orkaan plaatsen. 

Na 21.00 uur kan je bloemen bij de monumenten leggen. Het Kerkplein is afgesloten van 19.45 – 20.45 uur.

Zaanstad

Het programma van Zaanstad volgt (wij kregen het nog niet binnen). 

Poetsen 

Op 4 mei is de Nationale Stolpersteine Poetsdag. In de Zaanstreek liggen er inmiddels al 80. Toen wij kort geleden opnamen maakten bij de stenen die op de Gedempte Gracht liggen voor wat ooit het huis van de familie Drilsma was, hebben we eerst kauwgum moeten schrapen voordat we de steentjes konden/wilden filmen. Wij vinden het een prachtig initiatief! Hier vind je meer informatie over de Struikelstenen in onze streek. En hier lees je over de actie.

Wandelen

Orkaankracht Bas Sommeijer maakte voor Amnesty een 4 mei wandeling die de moeite waard is. De Orkaanredactie zal hem zeker gaan lopen (Radioman Edwin Kleiss heeft dat nogal dwingend voorgesteld) en daarvan doen we verslag.

Zaantheater

Vanaf 21.00 uur start vanuit het theater een (gratis) via een livestream te volgen programma met muziek over oorlog, vrede, vrijheid, verlangen en herdenken.

Vlag en Vuur

Op 4 mei mag iedereen vanaf 18.00 uur de Nederlandse vlag halfstok hangen. Oostzaan doet de suggestie om je betrokkenheid te tonen door tijdens de herdenking een kaarsje voor je raam te branden of een tuinfakkel aan te steken.

Zuur en Zoete Vrijheid

Een heel enkele keer wordt ons verweten dat we meer oog hebben voor het zuur dan voor het zoet. In het geval van de Tweede Wereldoorlog klopt dat. Zelfs tijdens het vieren van de bevrijding zeurt de ondergrond van de ellende en wordt het ter redactie nooit echt gezellig. Toch zijn we heel blij dat we op 5 mei het vrolijke programma vanuit Cultureel Centrum Bullekerk mogen ontvangen via onze livestream. We vullen de pagina aan met zoveel mogelijk vrije zaken op de dag zelf.

Monumenten Spreken

Van alle monumenten in de Zaanstreek hebben we met Monumenten Spreken korte films gemaakt om te laten zien waarom de monumenten er staan. De verhalen vind je hier.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *