50 jaar Swarte Walvis in 50 gerechten en verhalen

Officieel heet het restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis maar Zaankanters hebben het gewoon over de Walvis. Al 50 jaar.

In 1965 werd het restaurant geopend, het bestaat dus 50 jaar in 2015. Het jubileum wordt gevierd met het uitbrengen van een historisch kookboek.

Het restaurant was 37 jaar in handen van Albert Heijn. Na de verkoop door Ahold beproefden verschillende uitbaters hun geluk. Sinds 2012 in het restaurant in handen van een groep Zaanse ondernemers.

In het boek voeren chefkok Rik van Diepen en de auteurs, Bas Husslage en mede-eigenaar Paul Riteco, de lezer langs 50 jaar culinaire geschiedenis aan de hand van oude menukaarten, beroemde bezoekers en streekgerechten.

Er staan 50 bijzondere gerechten in het boek. Allemaal met een verhaal. Hieronder de mosterdsoep (klik voor grotere na-kook-versie).

zaanse mosterdsoep

Het boek is gemaakt door een Zaans team (fotografie: Jeroen Niezen, Food styling: Ingmar Niezen, Vormgeving: Stef Kuiper). Het kost € 29,90. En daarvoor krijgt je bijvoorbeeld het verhaal (en het recept van) deze “Watervliet runderwang”.

Watervliet runderwang

Ter gelegenheid van de presentatie van het boek is er op 30 oktober een besloten bijeenkomst plaats in de Swarte Walvis waarop er gekookt wordt uit het boek. De samenstellers vertellen over de geschiedenis van de Swarte Walvis, de recepten en de totstandkoming van het boek.

walvis boek2

Vanaf zaterdag 31 oktober is het boek te koop voor €29,90 bij diverse Zaanse boekhandels, kookwinkels en andere verkooppunten zoals het Kunstcentrum, het Kreatief Pakhuis, het Zaans Museum of de Swarte Walvis zelf. Ook online via Puur Zaans.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *