Het dodelijke ongeluk bij de Den Uylbrug in 2015 lijkt in 2016 niet tot voorzichtigheid bij weggebruikers en minder incidenten te hebben geleid.

Dat blijkt uit nieuwe tellingen van de gemeente. Elk kwartaal wordt het aantal incidenten één week geteld. Dat doet de gemeente ook om het succes van haar bewustwordingscampagne te meten.

De gemeente Zaanstad heeft in twee weken in 2016 opnieuw alle incidenten laten bijhouden. In de eerste week werden er ruim 700 overtredingen geconstateerd. Dat betekent dat in die week bij meer dan de helft van de brugopeningen iemand door rood reed of onder de bomen doorging.

In 2015 werd er gemiddeld 500 keer per week een overtreding genoteerd: meestal rood licht negeren of de dalende of al gedaalde slagbomen omzeilen.

In juni 2016 is een bewustwordingscampagne gestart om dit gedrag tegen te gaan. Elk kwartaal worden week lang alle overtredingen genoteerd. In het derde en vierde kwartaal zou het effect van de campagne zichtbaar moeten zijn.

In 2015 zijn de boa’s van de afdeling Straattoezicht waarschuwingen uit gaan delen aan overtreders en hebben ook boetes opgelegd.

De Orkaan publiceerde over de brugincidenten vorige week vier vier artikelen: de gevaarlijks bruggen, het soort overtredingen, het gedrag van de politie en Connexxion en een overzicht wat er op een willekeurige dag op een brug gebeurt. Gister maakte Zaanstad ook bekend dat ze nog niet overgaan tot centrale bediening van bruggen door de Provincie.