75 jaar Februaristaking

Morgen is het 75 jaar geleden dat de Februaristaking uitbrak in Amsterdam. Al snel verspreidde de staking zich. In de Zaanstreek werd massaal gehoor gegeven aan de oproep om het werk neer te leggen.

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!! luidt de oproep die op 25 februari 1941 in Amsterdam wordt verspreid. Staken uit protest tegen de Jodenvervolging. Een dag later breidt de staking zich uit naar de Zaanstreek. Vanuit de gehele streek trekken stakers in optocht naar de Dam in Zaandam. De Duitsers reageren woedend. Vanuit overvalwagens schieten Duitse militairen op de demonstrerende stakers. Daarbij wordt de twintigjarige slagersknecht Jan Keijzer gedood.

De februaristaking wordt in Zaandam op 26 februari herdacht bij het monument Staak! op de Wilhelminabrug om 10:00. Vanaf 9:30 is er inloop in het Zaantheater. Burgemeester Faber zal de minuut stilte aankondigen, burgemeester Peter Tange van Wormer houdt een toespraak. De muzikale omlijsting komt van Mariëtte Gort (cello) en Joep van Beijnum (viool).

In een film van Monumenten Spreken komen vijf Zaanse ooggetuigen van de staking aan het woord.

 • Bep Koeman-Westmijze (1915), de weduwe van verzetsman Gerrit Koeman, die betrokken was bij het organiseren van de Februaristaking in Zaandam.
 • Chris Kabel (1928) die als jongen van twaalf de Februaristaking meemaakte.
 • Wim Nieuwenhuijse (1938), telg uit een communistische verzetsfamilie, die twee jaar oud was toen de oorlog uitbrak.
 • Dirk May (1913) die bij het gemeentelijke lichtbedrijf werkte en meedeed aan de Februaristaking.
 • Cor Brak (1922) die was 19 jaar in 1941 en Mart ten Wolde (1925) was ook één van de deelnemers aan de Februaristaking.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Rob

  Alle respect voor Wim Nieuwenhuise, maar hij was 3 jaar oud tijdens de februaristaking. Dan kan hij nauwelijks ooggetuige zijn geweest.

 • Boon

  Enkelen herdenken dit maar gezien de reacties op media van de TPG kan het morgen gewoon weer gebeuren. Dat onschuldigen vanwege geloof of uiterlijke kenmerken worden afgevoerd omdat ze niet passen in onze samenleving. Bijna een derde van dit volk geeft zijn stem aan een opvolger van de beesten uit 33/45. En helaas die beschouwen anders denkenden als nog minder dan een hond.
  Herdenken is goed maar voorkomen is beter.

 • Peet Dimmers

  Was of is Wim Nieuwenhuijse zoon van Jan Nieuwenhuijse en Trui Schaap ???
  Als dat zo is kan ik me wel voorstellen dat hij er wat van gehoord heeft,
  dat waren n.l. door en door communisten en oom en tante van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *