Na maanden van frustratie en onrust binnen vereniging De Zaansche Molen, roepen verontruste leden nu openlijk op tot actie. Onder aanvoering van ondernemer en oud-molenaarsmedewerker Philip Hofmeijer willen zij het bestuur wegstemmen.
De plannen van de huidige leiding zijn volgens hen een directe bedreiging voor het erfgoed dat juist beschermd zou moeten worden.
‘Wat er nu dreigt te gebeuren is bijna niet te geloven,’ zegt Hofmeijer tegen De Orkaan. Hij verwijst naar recente ontwikkelingen die volgens hem het dieptepunt vormen van een jarenlang sluimerend conflict binnen de vereniging:
‘Uniek immaterieel erfgoed wordt overboord gegooid. Er heerst een angstcultuur, medewerkers en vrijwilligers durven zich niet uit te spreken. Er worden leugens verteld, mensen zijn bang hun hobby of zelfs baan kwijt te raken.’
Ook De Orkaan sprak de afgelopen jaren met enige regelmaat met mensen op de Schans en vrijwilligers van ‘De Molen’. Gemene deler was ‘angst’. Veel willen vertellen, maar nooit met naam, of onder de noemer ‘niet voor De Orkaan, maar… ‘
De directe aanleiding van deze openheid: het niet verlengen van het huurcontract van de familie Kempenaar, de bekende molenaars van verfmolen De Kat. Volgens Hofmeijer is dat het moment waarop voor veel leden de maat vol was:
‘Dat je als erfgoedvereniging een molenaarsfamilie met zo’n geschiedenis de deur wijst, toont totale vervreemding van de kern van je missie.’
Daarbovenop komt het plan om toeristen voortaan alleen nog via een verplicht toegangsticket toe te laten op de Zaanse Schans:
‘Alsof 1,8 miljoen bezoekers straks ineens een duur kaartje gaan kopen. Ze maken gewoon een foto vanaf de brug en lopen door. Daar kan je mega-dure onderzoeksrapporten tegenover zetten, maar dit noemen we luchtfietserij.’
Volgens hem is de koers die het bestuur vaart desastreus voor de vereniging, die dit jaar honderd jaar bestaat.
‘Er is vernieuwd kantoor met zo’n zes mensen personeel, er wordt gewerkt alsof het een privaat bedrijf is. Beter wordt het niet, op geen enkele manier. Dit is een vereniging, een stichting met idealen. We moeten terug naar de basis.’
De leden zijn de baas (waar zijn ze?)
Hofmeijer roept leden van de Zaansche Molen op om zich te organiseren en een bijzondere algemene ledenvergadering uit te roepen. Daarin wil hij een motie van wantrouwen tegen het bestuur en de raad van toezicht indienen. Om dat mogelijk te maken, zijn ongeveer honderd handtekeningen nodig van leden die al minstens twee jaar lid zijn. Daarna moet twee derde van de aanwezigen tijdens de vergadering vóór het voorstel stemmen.
De oproep wordt gesteund door een groeiende groep leden en betrokkenen. De rol van voortrekker ambieerde hij niet, maar iemand moet het doen:
‘Ik word dagelijks aangesproken: ‘Wat is er in godsnaam aan de hand op de Schans?’ Ik wilde me er eigenlijk niet mee bemoeien, maar dit kan ik niet laten gebeuren.’
Alternatieven
Hofmeijer benadrukt dat hij niet tegen verandering is:
‘We begrijpen dat het druk is op de Schans en dat er iets moet gebeuren. Maar waarom geen alternatieven onderzocht? Waarom geen samenwerking met partijen in de regio voor extra parkeerplekken? Waarom zo’n dure structuur optuigen met een nieuwe werkmaatschappij en directeur, terwijl de bezoekers toch blijven komen?’
Een nieuw bestuur en raad van toezicht staan volgens hem al in de startblokken. Namen noemt hij nog niet. Eerst richt hij zich op het bijeenkrijgen van voldoende steun.
‘Morgen lanceren we de website www.reddezaansemolens.nl. Daar staat ook een werkbaar alternatief plan. We willen terug naar samenwerking, niet naar een molen-Disneyland.’
Het is de eerste keer dat leden van De Zaansche Molen zich op deze schaal verenigen tegen het bestuur. Volgens Hofmeijer is er geen tijd te verliezen:
‘Als we nu niet ingrijpen, is de ziel van de Zaanse Schans straks onherkenbaar. En dat is iets wat we ons geen van allen kunnen veroorloven.’
Door: Merel Kan, informatie van Philip Hofmeijer en Orkaan-dossier. De mistige foto boven is gemaakt door Marijn Kerkhoven.
Philip Hofmeijer als redder van de Zaanse molens? Als het niet zo triest was zou ik hard moeten lachen! Een oud-medewerker van de Windmolencompagnie die nu een toeristenbureau runt met dagtochtjes naar de Schans en dorpen rond Amsterdam, waarbij hij de toeristen aanbiedt hen in één of een halve dag alles te laten zien wat Nederland te bieden heeft. Een privétoer van 1 dag: €575. Een halve dag in een kleine groep (busje voor 9 personen) à €89 pp. En dan niets, maar dan ook niets willen bijdragen aan het behoud van het erfgoed, net als die andere ondernemers (o.a. kaas en klompen). Ik ben vóór afsluiting van het Schansgebied maar tegen het stopzetten van het huurcontract van De Kat. De lijn is uitgezet en toegelicht op de ALV. Aanwezigen hebben ingestemd met de nadere uitwerking. Maar die nadere uitwerking, zoals die nu uitpakt, is niet voorgelegd aan de ALV. De besluiten zijn al genomen. De leiding had ook zelf een extra ALV in kunnen lassen voor deze belangrijke zaken. Ik mag hopen dat wat nu allemaal speelt op de e.v. ALV wordt besproken. Het is nl. niet de eerste keer dat de huidige leiding een besluit neemt zonder dit aan de leden voor te leggen.
Gaat De Orkaan ook de visie van het bestuur belichten? Of is dat al gebeurd? Kan er dan een linkje naar het betreffende artikel?
Ik ben wel benieuwd, maar de berichtgeving komt nu een beetje over als éénrichtingverkeer.
https://www.zaanschemolen.nl/exploitatie-molen-de-kat/
Je kan je afvragen of de leden tijdens die ledenvergadering ten volle beseft hebben wat de plannen allemaal inhielden waaronder het vertrek van de familie Kempenaar. We moeten eerst maar eens terug naar de basis en en verder kijken maar zoals het nu gaat is finaal de verkeerde kant op.
Deze club staat bol van de vriendjespolitiek, al decennia lang.
Wie gaat de familie Kempenaar opvolgen eigenlijk?
Ik ben benieuwd.
Was Mr Hofmeijer en niet op de algehele ledenvergadering geweest? Daar is het toch duidelijk uitgelegd
Wie wind zaait zal storm oogsten
Beste Philip, ik ken je betrokkenheid bij de Zaanse Molen, en uiteraard is het alleen maar goed als betrokken leden zich met de discussie over de toekomst bemoeien.
Maar ik begrijp één ding niet: de afgelopen jaren is door het nieuwe bestuur heel duidelijk uitgelegd welke koers er werd ingezet, waaronder de professionalisering van de organisatie, en op ledenvergaderingen is daar over gesproken en hebben de leden deze koerswijziging gesteund. Dan is het toch ook logisch dat het bestuur deze koers verder uitwerkt? Dat gebeurt dan namens de leden.
Een speciale ledenvergadering om actuele ontwikkelingen te bespreken lijkt me een goed idee. Maar een vergadering met als inzet het bestuur naar huis te sturen en de directeur te ontslaan lijkt mij geen juiste weg.
Er is op de ledenvergaderingen uitgelegd welk beleid het bestuur volgt en hier is inderdaad ook mee ingestemd door dezelfde ledenvergadering. Vooral bij de laatste ledenvergadering gepaard met een flinke discussie naar aanleiding van de mislukte pilot. Er is ingestemd met datgene waar het bestuur op dat moment mee bezig was. Er is door hetzelfde bestuur ook aangegeven andere opties open te houden.
Dat is wat anders dan blind meegaan met de insteek van de gemeente en de 2 andere partijen (Stichting Zaanse Schans en Zaans Museum. Leden hadden toen ook niet kunnen ruiken dat met dit beleid de familie Kempenaar pootje gelicht zou worden.
Er was ook geen andere mogelijkheid voor de leden dan met het beleid instemmen omdat er op dat moment geen alternatief voor handen was en het bestuur dus aangaf open te staan voor andere opties mochten die zich ontwikkelen.
Goed dat er nu dan ook een initiatief is met een alternatief plan en zeker reden om in een bijzondere ledenvergadering het functioneren van raad van toezicht en bestuur ter discussie te stellen als zij doen wat een groot deel en waarschijnlijk het overgrote deel van de vereniging niet wil. Dat is het grote voordeel van het zijn van een vereniging.
een reactie waarin ik mij kan vinden