Aanbesteding Cultuurcluster opnieuw online

Op 2 maart 2018 moet bekend worden welke ontwikkelaar het Cultuurcluster in Zaandam gaat bouwen, bedrijven kunnen nu hun voorstellen indienen. Op 31 december 2019 moet het gebouw af zijn. De aanbesteding is online te vinden.

Een eerdere poging strandde omdat er destijds geen kandidaten waren die het cluster voor de aangeboden prijs van € 26 à 30 miljoen wilden bouwen. Zaanstad heeft het krediet inmiddels met € 7,7 miljoen verruimd.

De raming is volgens de website Bouwberichten nog steeds € 30 miljoen.

In de stukken bij de aanbesteding wordt nog eens teruggegaan in de geschiedenis toen in 2013 een bibliotheek bij het station gepland werd. Sindsdien is er veel veranderd, het gaat nu om een

“hoogwaardig cultuurgebouw in het stadshart van Zaandam (…) Het zorgt ook voor de benodigde reuring in het stadshart tot laat in de avond en voor sociale veiligheid in de openbare ruimte.”

Dönercompany

Voordat er gebouwd kan worden moet er nog een vlekje worden weggewerkt:

“Het bouwplan is gezien de beoogde functies in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan voor wat betreft de horeca en de bioscoop.”

Behalve Wonders to go, Subway en Smullers komt er ook een vestiging van de Dönercompany in het gebied. Met de drie horeca-inrichtingen in het Cultuurcluster (Grand Café, Muziekcafé, Bar Poppodium) zijn dat er drie teveel. Ook mag er mag één bioscoop in het gebied komen – en die is er al: Pathé.


Lees hier het Orkaan-dossier over het Cultuurcluster


Dit krijgen de nieuwe bespelers qua ruimte:

Per werkdag rekent Zaanstad op 1131 auto’s die met bezoekers naar het cluster komen, parkeren moet in de Hermitage.

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Jaap

  Wel ja, we hebben het alvast maar weer met 7.7 miljoen verhoogd !
  Het kan niet op zeg.
  Ik zou zeggen, stoppen met die gekkigheid.

  • Niceau

   Want? Kennelijk lukt het niet voor dat bedrag, anders was het project al aangenomen? Ondertussen stijgt de onroerend/grondprijs (hard) door

 • Herman Aartsen

  Mag het een onsje meer zijn?

 • Herman Aartsen

  Mag het een onsje meer zijn? Dat wordt met z’n allen protesteren tegen de wijziging in het bestemmingsplan

 • Maikel Kat

  Komen jullie inspreken @Herman en @Jaap as do avond 23e nov om 19:00 in de Raadzaal op het gemeentehuis? Discussie is om 20.30 in zaal 4.
  Ik was en ben tegen het cultuurcluster en heb ook tegen de extra 7,7 miljoen gestemd. We zijn echter in eerste instantie afhankelijk van de meederheid van de Raad.

  Groet,

  Maikel Kat

 • B.swart

  Hoogwaardig? Smullers, Doner, Wonder to go? Zaanstad moet zich gaan schamen. Woning te kort rijst de pan uit. Alles wat verder van de kunstmatige gracht staat verpaupert. 7.7 miljoen verkapt smeergeld aanbieden om een toekomstig failliet aan ‘Het bouwbedrijf’ te brengen. Niets geleerd van het sluizen debacle, schande, schande, schande!

  • Boon

   Wat heeft de gemeente met welke sluizen te doen?

   • B.swart

    Eigenlijk zelf niets met de verantwoording voor dit gebeuren. Waar ik uiting aan probeer te geven is het de gretigheid en bereidheid van nemen van financiële risico. De aanbestedingen bij grote projecten, waarbij de gevolgen op het bordje van de ‘belasting betalende inwoners’ komt te liggen. Wellicht is het sluizen debacle niet een gelukkig voorbeeld. Maar dit ligt in iedergeval in het Zaandamse en in het oog springend.

  • Kees S

   Meneer Swart: uiteraard is een kritische blik welkom, maar u koppelt wel allerlei zaken aan elkaar die niets met elkaar te maken hebben of onjuist zijn:
   1. Dat er allerlei fastfood restaurants komen is inderdaad niet hoogwaardig, maar dat komt omdat mensen daar blijkbaar sneller komen eten dan in de betere restaurants.
   2. In Zaanstad worden op dit moment veel woningen gebouwd, juist in de buurt van het toekomstige cultuurcluster.
   3. Het sluizen debacle is het probleem van de bouwer en de provincie Noord-Holland. Zaanstad staat daar financieel gezien grotendeel buiten.

   Voordat u schande roept lijkt het me verstandig om eerst wat informatie tot u te nemen.

   • B.swart,

    Ach het roepen van schande moet toch niet zo’n erge term zijn. Mijn bezwaar richt zich duidelijk toch tegen het cluster, de mogelijk financiële gevolgen, risico eigenlijk. Het symptomelijk overschrijden van budget bij grotere projecten met de gemeenten als opdrachtgever. Dat er in de eerste instantie geen bouwer te vinden was, geeft mij te denken. In mijn beleving wordt er veel energie in het aanpakken van het deel grenzend aan de gracht. Met name richting het station ten koste van het achterliggend gebied. Het Rozenhof, Westzijde, de andere zijde van de Zaan of ieder geval verwaarloost. Er is volgens mij voldoende potentieel in die gebieden die het opzetten van dit cultuurcluster overbodig maakt.
    Een voor mij naar prestige ruikende vernieuwings drang, met te weinig wil het bestaande te koesteren en te onderhouden.

    En waar ik nogmaals het woord schade wil herhalen is de woningnood, in de huidige liberale markt is het voor velen nagenoeg onmogelijk hier voor in aanmerking te komen. Als een huur woning beschikbaar komt komt het voor dat er honderden gegadigden zich melden, die elk al jaren blijken ingeschreven.

    Maar goed, het kan best zijn dat ik mij naar de mening van anderen onvoldoende heb geïnformeerd

    • Kees S

     Ik ben het grotendeels met u eens wat betreft de woningmarkt, dat kunt u Zaanstad echter niet verwijten. Dat is landelijk beleid. Van uw kritiek op Zaanstad blijft dus alleen het Cultuurcluster over en daar kunt u best schande over roepen. Maar mijn conclusie blijft dat u het koppelt aan allerlei zaken die er niets mee te maken hebben of waar Zaanstad iets aan kan doen.

     • B.swart,

      ‘Tegen gestelde’ meningen zijn een goede basisi tot discussie. Mijn benadering is dat financiële middelen een bepaalde richting geleid kunnen worden. Het is waarschijnlijk een wat te simpele gedachte dat de keuze voor dit cultuurcluster ten koste zou gaan van woningbouw. Nog waarschijnlijker dat er in die zin, uw gelijk, er zelfs geen aantoonbaar verband is. Het punt dat ik probeer te maken is, dat als dit cluster project tot een financieel ramkoers zou komen. De gevolgen wel bij de belasting betalende ‘burger’ komt te liggen. Denkend aan voorbeelden bij andere overheid projecten. De wil bij het Zaanse ‘bestuur’ om een project als deze door te zetten. Die wil zou ik graag willen zien als benadering van bv de woningnood. Elke stad, bestuur, lokale politieke organisatie kan hier een punt van maken. Ik ben een beetje ongehoorzame burger, ik zou graag wat meer ongehoorzame steden (bestuurs- politiekmatige) willen ervaren. Regelmatig bekruipt mij het gevoel dat op het lokale besturen/politiek tegen over haar burgers staan. In plaats het vinden van consensus de burger opzij wordt geschoven. Ook niet met het argument landelijk beleid, nogmaals simpel van mij bedacht. Mij ontlokt het tot het woord schande, schande als dit cluster project zou leiden tot nadelige gevolgen voor wie dan ook, schande dat in deze tijd er sprake is van woning tekort. Kees, bedankt dat ik door jouw reactie, mijn gedachte en simpele standpunt zo uiteen heb kunnen zetten.

 • Boon

  Als ieder niet zo had zitten mauwen had dat Cultuurcluster al lang boven het maaiveld gestaan maar ja de zeurende Zaanse azijndrinker probeert de vooruitgang steeds te frustreren ten koste van de gewone belastingbetaler. Het had dus bijna €15milj. goedkoper gekund als er niet gezanikt en gezemeld was. En voor de toekomstige 30.000 nieuwe bewoners een pluspunt voor Zaanstad.

  • De Orkaan

   Een interessante theorie. Maar helaas niet op feiten gebaseerd. Het Cultuurcluster in de huidige vorm dateert van ruim 3 jaar geleden toen de (demissionaire) wethouder Linnekamp (GL) een deal met de NS sloot over een ‘publiekstrekker’ die Zaanstad zou betalen. Het plan kon vanaf het begin op een solide meerderheid vertrouwen (coalitie plus GroenLinks) en protesten binnen of buiten de raad hebben de zaak niet vertraagd. Vertraging zat in het binnenhalen van de bespelers, het vinden van architect, onderhandelingen met de NS, het twee maal aanbesteden en het kennelijk te krappe budget. Dus geen gevolg van welk protest dan ook. Dat het al af zou zijn voor de helft van het geld zonder protesten is een fabeltje.

  • Jaap

   Tja meneer Boon, dus we moeten in de toekomst allemaal maar onze mond houden ?
   Zou Zaanstad wel goed uitkomen, kunnen ze lekker hun gang gaan.

 • ikkeook

  Die gasten van Q Park lachen zich helemaal krom!! Heeft de Gemeente daar soms aandelen?

 • Erik Esteie

  ” Behalve Wonders to go, Subway en Smullers komt er ook een vestiging van de Dönercompany in het gebied. Met de drie horeca-inrichtingen in het Cultuurcluster (Grand Café, Muziekcafé, Bar Poppodium) zijn dat er drie teveel. Ook mag er mag één bioscoop in het gebied komen – en die is er al: Pathé.”

  Eens even kijken

  Wonders to go klinkt als een AH to go, is het zeker dat dit geen nieuw concept is van onze grote banen motor die we Albert Heijn noemen?

  Subway, zit zo een beetje op elk zich zelf respecterend treinstation in Nederland

  Smullers? Idem

  Donercompany, als er iets zegt NS vastgoed dan is het de Donercompany wel…

  Pathe eist dat er maar één filmzaal mag komen in het cultuurcluster?

  Iets zegt mij dat de gemeente Zaanstad gigantisch wordt genaaid door NS vastgoed en ze zeggen ook nog dank je wel nadat ze genomen zijn…

  Hier een stukje over het “lokale” gezicht van NS vastgoed

  “Ook is er op het station ruimte voor lokale huurders zoals een bloemenwinkel, een horeca-ondernemer of huurders die een winkelformule in eigen beheer hebben zoals Leonidas of Döner Company. Hiermee creëert NS Stations een gevarieerd winkelaanbod dat aansluit op de wensen van de reiziger.”

  https://www.ns.nl/over-ns/activiteiten/stationsontwikkelingen.html

  Ik stel voor om de NS het cultuurcluster te laten bouwen en ontwikkelen, zij bepalen tenslotte hoe het er in de toekomst gaat uitzien rond het station van Zaandam

  Scheelt ons weer 50 miljoen…

 • A. Harmens

  Mijn voornaamste bezwaar tegen de cultuurkluster is dat het leven en bedrijvigheid in andere delen van de stad weg trekt (indachtig de mooie serie over de Westzijde in De Orkaan). Daarnaast zal het moeilijk worden om het geheel te exploiteren. In Utrecht is iets dergelijks aan de hand met het nieuwe Tivoli-Vredenburg waar jaarlijks bakken met geld naartoe moeten om het draaiende te houden. Ten derde zal het nog moeilijk worden om alle bloedgroepen (filmhuis, bibliotheek, Fluxus) ook in een nieuwe organisatie op een lijn te houden. Het zou wel eens vechten kunnen worden.

 • Erik Esteie

  “Per werkdag rekent Zaanstad op 1131 auto’s”

  Houston we have a problem!

  Hermitage 144

  1506 TX Zaandam

  Telefoon: 0900-4466880

  Doorrijhoogte: 2,00 mtr

  Parkeerplaatsen: 900

  • Kees S

   Erik: niet om Zaanstad te verdedigen maar die 1131 auto’s staan er niet de hele dag. De auto’s staan er een uur of een paar uur en gaan dan weer. Dus je kunt over de hele dag meer auto’s kwijt dan 900.

 • Allard

  Even terugkomend op de parkeergarage. Zaandam rekent op 1131 auto’s. Met de huidige parkeertarieven zal het wel lekker rustig worden. Zondag t/m vrijdag.
  De eerste 52 minuten of een gedeelte hiervan € 2,00. Daarna iedere 26 minuten of een gedeelte hiervan € 1,00. Maximaal dagtarief € 19,00
  Persoonlijk denk ik dan ook dat er weinig cultuur gesnoven gaat worden.

 • ikkeook

  Even rekenen:
  zeg 1000 auto’s per dag
  7 dagen per week, maakt 7000 auto’s
  je bent al gauw € 3,00 kwijt voor even wat cultuur, maakt dus per week zeg € 20.000 (naar beneden bijgesteld)
  en dat doen we dan 50 weken per jaar (ook al naar beneden bijgesteld)

  opbrengst per jaar € 1.000.000,00 zeg maar 1 miljoen Euro!!!

  Zo maar erbij voor Q Park en daar hoeven ze niets voor te doen. Zo in hun schoot geworpen door deze genereuze Gemeente!!

 • Frenk van Heeswijk

  laten we lekker gaan zwemmen in krommenie.., dat kost niets

 • Jan de Bruin

  Deze discussie en de reacties op de mening van Merel Kan bewijzen in grote lijnen steeds overtuigender dat het grootste deel van de Zaanse bevolking tegen de komst van een cultuur verzamelgebouw is.
  De voorbereidingen voor een eventuele bouw vormen voor Zaansatd een aanmerkelijk risico omdat zowel de schorsing als het referendum nog onder de rechter is. Voorts is het kultuurklutser bezig bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning en is de vraag of het huidige beschikbare budget voldoende is om de bouw te realiseren!
  Ik roep een ieder nogmaals op om massaal bezwaar te maken en daar waar het mogelijk is in te spreken tegen dit totaal overbodige en peperdure plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *