Aanbesteding Cultuurcluster uitgesteld

Het aanbestedingstraject van het cultuurcluster zal niet deze maand beginnen zoals de gemeente in juli van dit jaar aankondigde maar “uiterlijk 1 december 2017”.

Zaanstad verwacht dat de planning één kwartaal opschuift. Bij de vorige planning werd uitgegaan van oplevering in december 2019, dat wordt dus voorjaar 2020.

Of ingebruikname in 2020 daardoor gevaar loopt is niet bekend. In januari van dit jaar werd nog uitgegaan van een opening van het Cultuurcluster in 2019.

Op 25 juli 2017 publiceerde Zaanstad een vooraankondiging van de aanbesteding zodat ontwikkelaars “hiervoor de benodigde rekencapaciteit kunnen vrijmaken.”

In december 2016 werd bekend dat bij de eerste aanbesteding geen bedrijven het Cultuurcluster wilden bouwen voor de € 26 à € 30 miljoen die de gemeente ervoor over had. Dat zou aan de ‘aantrekkende bouw‘ liggen. In januari werd € 7,7 miljoen extra uitgetrokken voor het cluster.

De gemeente wil het hele Cultuurcluster in één keer aanbesteden. Het gebouw bevat film- en theaterzalen, een poppodium, bibliotheek, fietsenstalling, horeca, leslokalen, radiostudio en kantoorruimte. De ontwikkelaar/bouwer beheer- en onderhoudsdienstverlening voor 5 en/of 10 jaar op zich nemen (tegen een passende vergoeding uiteraard).

Ondertussen loopt er nog een procedure van Jan de Bruin (Kultuurklutser) bij de Raad van State tegen het raadsbesluit om geen referendum over het cluster te houden.

Door het opschuiven van de aanbesteding wordt de kans groot dat het huidige college niet meer over de keuze van de bouwer zal beslissen. In maart 2018 zijn er verkiezingen.

UPDATE: Als alles volgens plan verloopt wordt de keuze voor een bouwer nog deze raadsperiode genomen.

Hierboven op de foto de bouwlocatie medio oktober.


Bekijk ook onze Cultuurcluster-tijdlijn


Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *