Aannemer IKC Overtuinen legt beslag op bankrekeningen Zaan Primair

Gisteren bereikte het conflict tussen Zaan Primair en de ADS Groep een dieptepunt. Het bouwbedrijf uit Goor legde beslag op alle bankrekeningen van Zaan Primair.

Er is een langlopende discussie over de verantwoordelijkheden en meer- en minderwerk met de aannemer.

Brigit Schumacher, voorzitter college van bestuur bij Zaan Primair reageert verbolgen: 

‘Deze actie heeft ons geheel overvallen. We hebben net de overdracht gehad en de facturen, die bij oplevering horen, betaald, maar er lopen nog over en weer juridische zaken waarbij we beiden claims hebben gelegd. Dat je dit in deze fase doet is ongekend. Dit kun je niet maken!’ 

Zaan Primair heeft zojuist alle directeuren via Teams geïnformeerd. Door het bevriezen van de rekeningen komt de loonbetaling van de medewerkers in het geding en alle zakelijke bankpassen zijn onbruikbaar: 

‘Er was veel begrip, maar we zetten nu alle zeilen bij om het beslag op te heffen…’ 

Zaan Primair verwacht vrijdag de salarissen te kunnen betalen doordat de andere Zaans scholenkoepel, Agora, bij zal springen. Schumacher noemt de actie van de aannemer ongekend hard. Ze zal zich de komende tijd richten op drie zaken: 

‘We ondernemen de nodige acties’ om het beslag op te heffen, we brengen de school op orde en gaan door met de afwikkeling van de juridische zaken.’

‘Moreel appel’

Wethouder Natasja Groothuismink schrijft in een brief aan de gemeenteraad:

“Zaan Primair kan zolang de beslaglegging duurt niet voldoen aan haar financiële verplichtingen. Zaan Primair en gemeente Zaanstad zijn hierover in nauw en goed gesprek. Op dit moment wordt onderzocht welke mogelijkheden gemeente Zaanstad heeft om indien nodig te helpen om de impact op de medewerkers en schoolkinderen tot een minimum te beperken.

Het college heeft grote zorg over de impact die dit op personeel, kinderen en ouders heeft. De
gemeente is geen partij in het conflict, maar wil wel moreel appel doen op de partijen om de impact op medewerkers en kinderen verder te voorkomen en snel tot een oplossing te komen. Als college
vragen wij beide partijen met klem om het zakelijke geschil op zo’n manier op te lossen dat
medewerkers en kinderen niet de dupe worden.

De wethouder stelt dat op dit moment “nog niet aan te geven is of er gevolgen zijn voor de geplande ingebruikname van IKC Overtuinen.”

Aannemer ADS was niet bereikbaar.

Lees ook: Scholen zijn weer open, maar deze niet… of of dossier over Et Buut / Westerkim

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Van de website: “[…] onderscheidende vakmanschap en jarenlange ervaring […] openbaar bestuur, de zorg, het onderwijs […]” en dan komt het:

  “Samen met u richten we ons op succesvolle en plezierige samenwerkingen voor de publieke zaak.”

  • Jan Mulder

   Erg vreemd dat de gemeente de handen aftrekt terwijl de gemeente juist de verantwoordelijkheid draagt voor de kosten van huisvesting! En wederom worden de kinderen en de burger de dupe hiervan.

   • Marcel boon

    er staat toch in het verhaal dat zaan primair en de gemeente aan het kijken is welke mogelijkheden er zijn en indien nodig te helpen.
    er staat niet dat ze hun handen er vanaf trekken.

    • Jan Mulder

     Er staat toch duidelijk “… Het college heeft grote zorg over de impact die dit op personeel, kinderen en ouders heeft. De
     gemeente is geen partij in het conflict…”
     Met andere woorden het is niet ons probleem. Zoals de anderen al aangeven is de opstelling van de gemeente zeer vreemd! En ja dit is nep-liberaal en 10 jaar VVD/Mark Rutte

 • Bep Hogendorp

  Laten we eerlijk zijn, dit overkomt een scholengemeenschap echt niet zo maar. Hopelijk komen beide partijen snel nader tot elkaar.

 • Erik Esteie

  Wat ik grappig vind, en eigenlijk is dit diep en diep in triest, is dat een school zich bezig moet te houden met de huisvesting kosten.

  Lang leve het neo liberale denken

  De overheid, lees wethouder Grothuismink, is hier voor verantwoordelijk en dat zij de verantwoordlijkheid afschuift en zegt dat de gemeente geen partij is in dit conflict is een gotspe!

  Mevrouw Grothuismink is onderdeel van de overheid en is dus verantwoordelijk voor huisvesting wat betreft scholieren!

  Een college van bestuur van een school is verantwoordelijk voor het lesgeven en niet voor het gekloot van de/een overheid en een conflict met de bouwer van een school…

  Mevrouw de wethouder Grothuismink zou zich diep moeten schamen in plaats van het afschuiven van conflicten rond de bouw van een school naar mensen die aangesteld zijn om kinderen te onderwijzen

  • Sam Huisman

   Ja, inderdaad, want deze partijen komen er samen niet uit.
   De kinderen is verteld dat de deuren de verkeerde kant op opengaan, de leerkrachten pakken de dozen maar weer uit en de ouders kijken met verbazing naar de gemeente die zich hier niet in wil mengen. Ik vind het ongelooflijk dat dit in een land als Nederland gebeurt. Lang leve de marktwerking inderdaad.

  • Ilse Jansen

   Voordat je beslag kan leggen op bankrekeningen moet er toch heel wat gebeuren en heeft er al een rechter naar het beslag gekeken. Dit is dus niet iets wat eergister even is besloten door ADS en er zijn dus ook al heel wat brieven en telefoontjes aan vooraf gegaan. En ADS zal vast een hele goede reden hebben om beslag te leggen, beslag leggen is een hele zware maatregel.

   Dus waar gaat het fout bij ADS en Zaans Primair. Als je als aannemer overgaat tot deze stappen dan ben redelijk zeker van je zaak, want mocht het conservatoir beslag onterecht zijn dan zou je aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de kosten.

   En wat ik in deze niet snap waarom zo’n megalomaan gebouw? Ik zie foto’s voorbij komen van een gebouw waarbij ik echt denk kan zoiets niet goedkoper, kleiner, minder opsmuk. Het is een basisschool geen particulier kunstmuseum.

   • A. de Jong

    Kleiner? De school is al te klein voor het aantal leerlingen
    Minder opsmuk? Wie zegt dat daarin de kosten liggen.
    Ik denk dat dit soort mentaliteit ervoor zorgt dat er steeds minder geïnvesteerd wordt in kinderen en hun toekomst, in het versterken van creativiteit en speelruimte creëren zodat kinderen weer buiten spelen en lichaamsbeweging krijgen.
    Daarnaast weer heel veel aannames: de gemeenteraad heeft de financiering van IKC geheim verklaard.
    Dat is waar wij als inwoners zorgen over moeten maken: de geheimhouding die gecreëerd wordt vanuit de gemeenteraad. Onze kinderen worden de dupe van processen waarvoor de gemeente verantwoordelijk voor zijn maar we krijgen geen verklaring en de stukken die inzage en duidelijkheid moeten geven worden geheim gehouden. Alleen daarom gun ik het schoolbestuur het voordeel van de twijfel.

    • Ed Renkema

     Geheimhouding en gemeente Zaanstad. Het loopt de spuigaten uit wat de gemeente Zaanstad alles onder geheimhouding stopt. Hoop dat bij de komende verkiezingen er door de kiezer rekening mee gehouden wordt. Dat een schoolorganisatie veel tijd moet besteden in dit probleem is een gotspe. Zij kunnen hun tijd beter gebruiken.

   • Tessa Berghouwer

    Als hier sprake is van conservatoir beslag, dan zou er een uitspraak moeten zijn van de voorzieningenrechter (die hiervoor toestemming geeft). Over het algemeen vindt er geen zitting plaats en beoordeelt de rechter het verzoekschrift op basis van de informatie die is verstrekt door degene die het beslag heeft aangevraagd, en diens advocaat. De rechter doet vaak zeer snel (vaak dezelfde dag) uitspraak, na summier onderzoek (dus geen diepgravend onderzoek). De partij voor wie het conservatoir beslag is aangevraagd wordt doorgaans pas op de hoogte gesteld als het beslag is gelegd. De aannemer en diens advocaat zal vast vinden dat er een redelijke grond is voor het aanvragen van beslag (anders kan de andere partij inderdaad een schadevergoeding eisen), maar of het beslag daadwerkelijk terecht is zal nog moeten blijken.
    De uitspraak van de voorzieningenrechter, om te kijken hoe de procedure in dit geval is verlopen, heb ik helaas niet kunnen vinden.

   • Frank Peter

    Het enige wat megalomaan is in Zaanstad is het stadshuis.. Die school is nu al te klein, er komen twee scholen in…

 • Jan Mulder

  Was het maar een megalomaan project geweest inderdaad dan had er niet ook nog een school gebouwd hoeven te worden bij de Dirk en dan was er wellicht ook nog ruimte geweest voor de kinderen va. de nieuwe bewoners van de 10-tallen nieuwbouwprojecten in de buurt. Nee helaas is het een gebouw dat bij voorbaat al veel te klein is.

 • Chris Beijen

  Wat een immoreel advocatenkantoor is Lexence dat ze expres net voor de salarisronde beslag legt op de salarissen van de docenten enkel om de school onder druk te zetten ongeacht terwijl dit de belangen van de docenten en de kinderen schaadt. Waar zijn we in deze wereld mee bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *