Leerlingen Zaan Primair racen tijdens RC-cup in Heemstede

Op het circuit in Heemstede werd vandaag geracet door leerlingen uit groep 7/8 van Zaan Primair. De scholen die meereden in de race met radiografisch bestuurbare auto’s zijn Ayundo, et Buut, De Delta, De Kroosduiker, De Mei, De Pionier, De Voorzaan en basisschool Theo Thijssen.

De leerlingen vormen een raceteam rond een radiografisch bestuurbare modelauto. Het gaat om het racen, maar ook om het leren samenwerken en elkaars talenten ontdekken. Samenwerking op het gebied van techniek, design, communicatie en sponsoring staan centraal.

Het doel van vandaag is om met elkaar het beste resultaat neer te zetten. Tot 10.00 uur mochten de leerlingen eerst de baan verkennen, daarna volgde een korte rijdersbriefing met de wedstrijdleiding. Vanaf 10.30 uur werden er drie heats (rondes) gereden van elk 10 minuten. Het doel was om zoveel mogelijk rondjes over de baan te rijden binnen de tijd. Wie in totaal de meeste rondjes met de auto weet te rijden wordt de racewinnaar.

Een leerling van basisschool De Mei legde mij haarfijn uit hoeveel procent kans er was dat zij de winst mee naar school konden nemen. ‘Er doen 8 basisscholen mee, dus we hebben 1/8 kans om te winnen en dat is dus 12,5% kans.’ Daar valt natuurlijk geen speld tussen te krijgen.

Tussen de heats door konden de monteurs van de groep de auto weer repareren en klaarmaken voor een volgende ronde. Na de eerste heat was de conclusie van Huub van basisschool De Mei dat de auto goed op de weg ligt, maar dat er door de bochten rustiger gereden moet worden. De auto is zo licht, dat deze in een bocht al snel op twee wielen gaat. Na de tweede heat was er toch ook wel wat frustratie bij de verschillende teams. ‘Er is een auto die je de hele tijd expres beukt. We hebben nu schade, de achteras is afgebroken’. Gelukkig waren de teams overal op voorbereid en lagen de reserveonderdelen klaar.

Terwijl de monteurs hard aan het klussen waren, werd er op de baan een demonstratie gegeven door leden van MACH. Zij raceten met brandstofauto’s, waarbij een snelheid van ruim 100 kilometer per uur werd behaald.

Tegen het middaguur was het tijd voor de prijsuitreiking. Er zijn 5 bekers uitgereikt, waarbij 4 scholen in de prijzen zijn gevallen. De Design Award ging naar Ayundo. De Communicatie Award en de Money Award naar De Pionier. De Sportiviteitsprijs ging naar De Mei. En de winnaar van de RC-race is et Buut.

Amber en Kirsten (PR-team) van et Buut stuurden na afloop van de wedstrijd een mail naar De Orkaan.

‘We zijn net terug uit Heemstede en et Buut heeft de eerste prijs gewonnen! Wat was dit een geweldige dag is een veelgehoorde reactie van de kinderen uit groep 8a van et Buut. We zijn trots dat wij de hoofdprijs mee naar Zaandam mogen nemen. Dit is de afsluiting van het waanzinnige project waar we op gehoopt hadden.’

Hieronder foto’s die we tijdens deze geweldige dag maakten. Klik op de pijltjes om alle foto’s te zien.

Een filmpje met compilatie van de wedstrijd

Bijdrage door Michel Schermer

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *