Het drama van Kikker uit Westzaan: een reconstructie #2

Al jaren is de Westzaanse gemeenschap in touw om Kikker een plek te geven die bij zijn status past. Kikker is een symbool van het Kroosduikerdorp, maar hij is ‘tijdelijk’ op en zijspoor gezet in de Middel langs de A8.

Dorpscontact Westzaan plaatste een dossier in haar nieuwsbrief aan de hand waarvan wij zo zorgvuldig mogelijk een reconstructie van de, soms pijnlijke, geschiedenis hebben gemaakt. We plaatsen het in drie delen. 

In deel #1 kon je gisteren lezen dat de arme Kikker in 2018 ‘tijdelijk’ op een troosteloos plekje in de Middel naast de A8 was gezet. Met een lantaarnpaal boven zijn kikkerkopje waardoor hij nooit even echt rust krijgt. Vandaag nemen we een kikkersprong naar 2021. We waarschuwen je alvast: het leven van onze hoofdpersoon wordt niet veel beter… 


Het drama van Kikker uit Westzaan: Geen koude Kikker

PLOF! 

‘Raak!’ lacht de man die zojuist al fietsend het lege colaflesje tegen zijn schedel gooide. 

‘Auw’ roept Kikker. Maar dat doet hij meer uit gewoonte. Hij heeft inmiddels eelt op zijn kop en op zijn ziel. ‘Zo zijn mensen nou eenmaal’, zucht hij, ‘het is leuker om mij te raken dan om die troep in de blikjesvanger naast me te werpen’. 

Intussen krijgt Kikker lang niet alles mee van wat zich verderop in het dorp afspeelt. Hoe zou dat ook kunnen vanaf zijn afgelegen plek?

Dorpscontact Westzaan blijft echter onvermoeibaar strijden voor een plek die bij zijn status als symbool past. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Mevrouw Briefjes is inmiddels geen wijkmanager meer, zij is vervangen door ene David. Hij lijkt nog niet echt doordrongen van het nut van een orgaan als Dorpscontact Westzaan, daarom mailt secretaris Ingrid Jahn-van Binsbergen hem: 

‘Wij maken het verschil en leggen de verbindingen alhoewel ik begrepen heb tijdens het gesprek van afgelopen donderdag dat de gemeente Zaanstad dit niet echt meer wenselijk vindt.’

Dat gezegd hebbende brengt ze direct Kikker onder zijn aandacht: 

‘Beste David, besef je wel hoe bijzonder deze Kikker voor de Westzaners is en dat daar op een respectvolle manier mee omgegaan behoort te worden?’

De enige die Kikker nu en dan rechtstreeks informeert is een betrokken Westzaner. Kikker wil aan ons (De Orkaan) zijn naam niet vrijgeven, maar wij hebben sterk het vermoeden dat het om dorpeling Jaap Klomp* gaat. Jaap toonde zich in 2018 ook al zeer betrokken. 

Hoe dan ook, Kikker krijgt mee dat er over hem, maar niet met hem gesproken wordt. Zijn huidige standplaats naast de snelweg, onder de lantaarnpaal en bij de blikvanger, blijkt illegaal te zijn. Dat doet hem een beetje pijn: 

‘Ik ben dan een kikker, maar geen koude. Er zou geen vergunning zijn voor de betonplaat waarop ik sta. Ik sta zelf vanzelfsprekend veel liever met m’n poten in de slappe veenweidegrond, maar nam het voor lief omdat ik nou eenmaal een symbool ben. Als ik al die jaren niet goed sta, dan snap ik echt niet waarom ik besta. Auw!’ (Excuses voor die laatste ‘Auw’, er werd weer een blikje tegen Kikker z’n kop gegooid. red.)

In het dorp worden verschillende plekken voor het symbool, ook bekend als Kikker, geopperd. ‘Midden in het dorp het liefst in de buurt bij dorpshuis ‘de Kwaker’ met het bijgebouw ‘De Kikker’.’ Of ‘bij het nog aan te leggen Beweegpark’, of ‘op de rotonde als je Westzaan-Noord binnen komt rijden’.

Als Kikker de opties verneemt van -naar wij sterk vermoeden- Jaap Klomp, dan duizelt het hem: 

‘Elke locatie heeft iets. (PLOF) Auw! … Bij zo’n dorpshuis kan je zien wie er met wie vertrekt na een met bier doordrenkt feest, in zo’n beweegpark zie je boomers hun best doen om het leven te rekken, en zo’n rotonde werkt hypnotiserend. Laat maar doorkomen, ik ben deze plek inmiddels goed zat!’

* Klomp staat erom bekend dat hij zich niet van z’n pad laat spelen en risico’s durft te nemen. In 2019 won hij bijvoorbeeld tijdens de Grote Zaanse Geschiedenisquiz ‘netje op, netje af’.

Morgen deel #3

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *