Afgelopen maandag stonden Ingrid Jahn – die de Historische Vereniging Westzaan (HVW) nog altijd claimt voor te zitten – en de Westzaanse Gemeenschap (WG) weer tegenover elkaar in de rechtbank in Haarlem. 

De ellende begon zo rond vorig jaar juni. Door ‘diverse gebeurtenissen’ besloot de Historische Vereniging Westzaan (HVW) zich af te scheiden van de Westzaanse Gemeenschap (WG) waar ze al tientallen jaren onderdeel van zijn. Voorzitter Jahn speelde in haar onvrede hard op de man en wees WG-voorzitter Rina Schenk aan als grote boosdoener. Schenk meldde op haar beurt niet akkoord te gaan met de afsplitsing waarbij sprake was van verdwenen geld, ‘verduisterde’ spullen en meer. 

Om een lang verhaal iets korter te maken: de rechter oordeelde in november dat er een Algemene Leden Vergadering (AVL) moest worden uitgeschreven door Jahn om daarin een nieuw bestuur van de HVW te benoemen. Dat gebeurde niet. 

23 leden van de HVW namen daarop het heft in eigen handen. 17 januari jl. schreven zij een vergadering uit waarin een vers bestuur werd gekozen. Daarop schreef Jahn dan weer een eigen Bijzondere Algemene Ledenvergadering uit in de school Wij-land. Die zou gisteravond plaatsvinden. 

Maar nog even terug naar de rechtbank afgelopen maandag. Tijdens die zitting beloofde Jahn dat zij de spullen (bankpassen, geld, de ledenlijst en andere spullen) zal overdragen aan ‘het toekomstige rechtsgeldige bestuur’. Daarbij betwist zij dat het bestuur dat tijdens de ledenvergadering van 17 januari gekozen is rechtsgeldig is. 

Op de agenda van gisteravond van de door haarzelf als ‘voorzitter’ uitgeschreven vergadering stond als eerste punt na de opening ‘Verkiezing nieuwe bestuursleden en een nieuwe voorzitter.’ Zover is het niet gekomen: een getuige weet te vertellen dat er niemand op kwam dagen in Wij-land. Dat zou kunnen betekenen dat Jahn de strijd heeft opgegeven. We hebben haar gebeld om daarnaar te vragen, maar kregen geen contact. 

Of, hoe, wanneer en waar de spullen terechtkomen is vooralsnog onduidelijk. De geschiedenis wordt vervolgd.

Intussen buigt ook de rechter zich een laatste keer over dit verhaal. Zijn uitspraak wordt 26 februari verwacht. 

Door: Merel Kan, Orkaanarchief