‘Lichtjesavond kan dit jaar helaas niet doorgaan!’ schrijft Ingrid Jahn-van Binsbergen als voorzitter van Historische Vereniging Westzaan in een nieuwsbrief die ze verstuurt als Ingrid Jahn-van Binsbergen, secretaris van Dorpscontact Westzaan. 

De schuld van het niet doorgaan van de jaarlijkse lichtjesavond ‘dit mooie, liefdevolle, integere evenement’ op de begraafplaats van het dorp ligt volgens Jahn-van Binsbergen bij… niemand anders dan vereniging Westzaanse Gemeenschap (WG). Zij zouden de vier tenten die nodig zijn voor de organisatie niet ‘willen teruggeven.’ ‘Zonder onze tenten kunnen wij niets’, stelt Jahn-van Binsbergen. De WG is verbaasd over de inhoud van de nieuwsbrief. Zij stellen nooit een aanvraag voor het gebruik van de tenten te hebben ontvangen. 

Voor wie het nog niet wist of de weg even kwijt is: Historische Vereniging Westzaan en vereniging Westzaanse Gemeenschap staan niet op de beste voet. In juli stonden de Westzaanse Gemeenschap (voorzitter Rina Schenk) en de Historische Vereniging Westzaan (voorzitter Ingrid Jahn) tegenover elkaar bij de rechtbank in Haarlem. De Historische Vereniging Westzaan (HVW) wilde zich ‘afscheiden’ van de Westzaanse Gemeenschap (WG) en dat is volgens die laatste onrechtmatig. Daarbij zijn er over en weer beschuldigingen van ontvreemding. Het gaan dan onder meer over die vier tenten. Lees hier het dossier.

De Westzaanse Gemeenschap heeft de tenten momenteel in haar beheer. Zij gaan ervan uit dat deze voor alle Westzaners beschikbaar moeten zijn en niet alleen voor activiteiten waarbij Jahn-van Binsbergen betrokken is. Wij bellen voorzitter Rina Schenk om te vragen waarom de tenten niet voor de lichtjesavond gebruikt zouden mogen worden. Schenk reageert verbaasd: 

‘Er is ons niets gevraagd. De afspraak is dat de tenten gewoon gebruikt mogen worden. We hebben daarvoor een bruikleenovereenkomst die nota bene door Ingrid Jahn zelf geschreven is. Recent nog waren de tenten bij de Prutrace, en ze stonden klaar voor Het Reghthuys bij het feestje van de onthulling van de vernieuwde timpaan voor als het slecht weer zou zijn. We vinden als WG de Lichtjesavond juist een mooie aanvulling voor het dorp.’

We hebben Ingrid Jahn-van Binsbergen een mail gestuurd met de vraag of het klopt dat ze de tenten niet hebben aangevraagd. Ook hebben we geprobeerd telefonisch met haar in contact te komen. Mocht er een reactie komen, dan vullen wij dit bericht aan.

Door: Merel Kan, info uit de nieuwsbrief van Dorpscontact Westzaan, Orkaan-dossier en interview Rina Schenk