In 2022 verbruikten Nederlandse woningen bijna 22 procent minder gas dan een jaar
eerder. Het gemiddelde aardgasverbruik per woning nam met 270 kubieke meter af tot 980 kubieke meter.
De daling in het verbruik komt door het warmere weer in 2022, zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen.

Het aardgasverbruik daalde het meest in de Zuid-Hollandse gemeente Zoeterwoude (25,6 procent), gevolgd door de gemeente Wormerland (24,8 procent). In Oostzaan en Zaanstad werd respectievelijk 23,9 procent en 23,3 procent minder gestookt dan een jaar eerder. Daarmee is de daling in deze gemeenten ook meer dan het landelijk gemiddelde.

Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS naar het aardgasverbruik.

Aardgas wordt in woningen vooral gebruikt voor het verwarmen van de woning. Het gemiddelde aardgasverbruik van particuliere woningen bedroeg in 2022 in Wormerland 1030 kubieke meter, in Oostzaan 1080 kubieke meter en in Zaanstad 920 kubieke meter.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten met relatief veel vrijstaande woningen een hoger gemiddeld aardgasverbruik hebben dan gemeenten met veel appartementen of tussenwoningen. Daarbij speelt de grootte van de woning mee. Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. Daarnaast geldt over het algemeen dat het gemiddelde aardgasverbruik lager is in stedelijke gemeenten dan daarbuiten.

Tekst: Redactie De Orkaan. Bron: CBS, foto: Orkaan.