Zaanstad is in Noord-Holland de gemeente met bijna de meeste jongeren die jeugdzorg kregen. Het ging in 2023 om 13,1 procent van de jongeren tot 23 jaar. Alleen Den Helder (13,8 procent) scoort hoger.

In heel Nederland hebben 30 van de 342 gemeenten een nog hoger percentage jongeren met jeugdzorg. In Veendam en Tiel gaat het om percentages van 15,5 procent of nog hoger.

In Wormerland en Oostzaan gaat het om respectievelijk 6,7 en 6,6 procent van de jongeren. Het Nederlands gemiddelde ligt op 10,4 procent.

Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS:

“In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dat zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een stijging van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen.” Deze vorm van jeugdzorg werd aan 94 procent van het totaal aantal jongeren met jeugdzorg gegeven. Jongens ontvangen vaker jeugdhulp dan meisjes, maar de toename komt volgens het CBS vooral doordat meer tienermeiden het afgelopen jaar deze vorm van hulp kregen.

Jeugdhulp zonder verblijf is hulp en zorg aan jongeren en hun ouders bij psychische, psychosociale en of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking van de jongere of opvoedingsproblemen van de ouders. De jongere verblijft bij de ouders, bij een opa of oma, of slaapt bij andere bekende(n).

Volgens het CBS kunnen er verschillende oorzaken voor de verschillen tussen gemeenten zijn:

“Gemeenten kunnen eigen keuzes maken in de manier waarop ze jeugdzorg organiseren. Dat kan leiden tot verschillen tussen gemeenten in de hoeveelheid en het soort jeugdzorg dat beschikbaar is. Daarnaast kunnen ook sociaaleconomische verschillen tussen regio’s een rol spelen, zoals de hoogte van het inkomen, het aantal eenoudergezinnen en hoeveel zorg er wordt gebruikt.”

De kosten stegen in 2023 met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. De (voorlopige) kosten voor 2023 bedragen voor de gemeente Zaanstad € 55,3 miljoen.

Door: Redactie De Orkaan, Bron: CBS, Foto: Google Streetview.