In twee derde van alle (341) gemeenten in Nederland nam het aantal winkels toe. In Oostzaan steeg het aantal winkels relatief het sterkst. Op 1 januari 2024 telde Oostzaan 20 procent meer winkels dan een jaar eerder. Het totaal komt daarmee op ongeveer 35 winkels*.

Eén van de sterkste dalers is de gemeente Wormerland met -10,3 procent. Er verdwenen ongeveer vijf winkels, waardoor het totale aantal, net zoals in buurgemeente Oostzaan, op ongeveer 35 uitkomt. In Zaanstad nam het aantal winkels met 4,6 procent toe en komt het totaal daarmee op circa 625 winkels.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Op 1 januari 2024 telde Nederland ruim 83 duizend fysieke winkels. Dat zijn er 1,1 duizend meer dan een jaar eerder. Hiermee wordt volgens het CBS de dalende trend van het afgelopen decennium onderbroken. Voor het eerst sinds 2010 neemt het aantal ‘stenen winkels’ weer toe. Ondanks deze toename is het aantal winkels nog niet terug op het niveau van voor de coronapandemie (januari 2020 ruim 84,1 duizend).

Kledingwinkels

In alle winkelstraten komen kledingwinkels het meest voor. De ruim 13 duizend kledingwinkels zijn goed voor ruim 16 procent van het totaal aantal winkels. Gevolgd door supermarkten (6,7 duizend) en winkels voor overige huishoudartikelen (6,4 duizend). Het aantal doe-het-zelfwinkels steeg het meest, terwijl het aantal tuincentra, bloemen- en dierenwinkels het sterkst daalde.

Net als in voorgaande jaren is het aantal webwinkels gestegen. Op 1 januari 2024 waren er ruim 95 duizend webwinkels in Nederland. Sinds vorig jaar zijn er meer webwinkels dan fysieke winkels in Nederland.

* Het CBS gebruikt op vijftallen afgeronde cijfers, Oostzaan ging daarom van 30 naar 35 en Wormerland van 40 naar 35 (maar het kan dus ook om cijfers daar in de buurt gaan), de percentages zijn wel berekend op de echte getallen.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: CBS, Foto: Orkaan Archief (sluiting Bloembinderij Schipper 23-12-2023, gemaakt door Katja Zwart)