Aart Molenaar voert positieve oppositie

Aart Molenaar voert “positieve oppositie”: DZ-bestuur stapt op

Dat het opnieuw hommeles is bij Democratisch Zaanstad is geen verrassing. Ruzie hoort bij de partij als rook bij vuur.

De partij is ontstaan toen Aart Molenaar zich afsplitste van het ZOG, wat de weinig hartelijke relatie met ZOG-wethouder Leny Vissers verklaart. Molenaar was een zetelrover volgens Vissers.

Aart Molenaar blies vervolgens samen met Louis Bertholet ZOG op. Van 11 naar 0 zetels – een unieke prestatie. Met Bertholet kreeg Molenaar ook ruzie.

Molenaar’s DZ haalde twee keer twee raadszetels. In twee keer kreeg hij ruzie met de nr. 2, eerst met Marco Mandjes en later met Roël Dissels (zie Eriks Schaap’s blog).

Na de verkiezingen verdwenen penningmeester Hein Pot en voorzitter Wim Mulder – die laatste wegens ruzie met… Aart Molenaar.

Het volgende akkefietje van na de verkiezingen was het passeren van Ineke Boon als steunfractielid.

Als doekje voor het bloeden mocht ze in het bestuur, samen met Evert Wesselse en Willem Lijnzaat. Het heeft net 3 maanden geduurd.

Bij al deze ruzies, passeerbewegingen en afsplitsingen duikt één naam voortdurend op, die van Aart Molenaar. Maar er is meer aan de hand.

Aart duld geen tegenspraak, maar Molenaar wil ook iets anders: hij wil met DZ in het college. Het ging bijna, ROSA en GL mochten met alle liefde in het college maar wilden de SP erbij. Daarmee zetten ROSA en GL zichzelf buitenspel en openden de deur voor midden/rechts.

Maar Molenaar had er niet op gerekend dat zijn manier van oppositie voeren hem onmogelijk had gemaakt bij de andere partijen. Hij besloot daarop “een andere politieke koers te gaan varen, met positieve bijdragen.”

Dat was nieuws. DZ, met Molenaar voorop ging er altijd met gestrekt been in, maakte politieke tegenstanders (vooral de PvdA) bij voorkeur uit voor rotte vis.

Het moet slikken zijn geweest: DZ stemt tegenwoordig met de coalitie mee, en van het vitriool dat de tweets van Molenaar vroeger zo kenmerkte, is weinig meer over. Het is een vrolijke boel bij DZ:

Aart snapt wel dat hij nooit wethouder kan worden, maar Juliette Rot misschien wel. Als het niet deze periode is (wie weet valt het college) dan de volgende wel. Kroonprinses Juliette is de enige die op Twitter reageert als Erik Schaap schrijft: “We wachten al 12 jaar op de bestuursperiode waarin @DZaart zijn partij bij elkaar kan houden.”

In onnavolgbaar DZ-jargon haalt ze uit:

DZ valt niet alleen uit elkaar vanwege de persoon van Molenaar (“het gaat om hoe je de macht verdeelt binnen een partij”), maar ook door de koers. Zoveel positiviteit kunnen echte DZ’ers niet aan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *