Zaanstad en uitbater Bas Kurdi van restaurant Ornina hebben een akkoord gesloten over de claim van Kurdi nadat Zaanstad vorig jaar abrupt de zaak sloot en de vergunning introk.

Zaanstad gaat z’n best doen om snel een vergunning te regelen. Voorlopig mag Kurdi van start met de oude vergunning. Of en hoeveel schadevergoeding Zaanstad betaalt is niet bekend gemaakt.

De komende maand worden afspraken uitgewerkt in een vaststellingsovereenkomst die in
september naar de raad wordt gestuurd.

Burgemeester Jan Hamming zegt in het persbericht:

“Begin dit jaar heb ik aangegeven dat ik graag een oplossing wilde voor deze situatie, die zeker niet de schoonheidsprijs verdiende van onze kant.”

De gesprekken hebben volgens Hamming “langer geduurd dan gewenst, maar het doel was dat beide partijen zich moeten kunnen vinden in de uitkomst.”

Kurdi laat in het persbericht weten opgelucht te zijn:

“Het heeft voor mij lang geduurd. Maar ik ben wel blij dat we eruit zijn gekomen. De komende tijd zal ik, samen met de pandeigenaar, verder werken aan het volledig maken van de vergunningaanvraag.”

Kurdi mag 9 festiviteiten per jaar volgens de huidige vergunning organiseren. Dat is een curieuze uitspraak. De vergunning werd namelijk onder meer ingetrokken omdat Ornina helemaal geen ‘festiviteiten’ zou mogen organiseren.