Amerikaans Rivierkreeftje regelt verkeer (filmpje en recept)

Het is een verschrikkelijk lekker diertje, maar hij (m/v) wordt meer en meer als een plaag gezien. Niet alleen omdat hij hier oorspronkelijk niet hoort (ga terug naar je eigen land!), maar ook omdat hij de sloten leegvreet en schade aanricht aan onze kades en dijken. 

Toch konden we het niet over ons hart verkrijgen het Rode Amerikaanse Rivierkreeftje, dat druk was met het regelen van het verkeer, mee te nemen voor in de kroketten. Hij stond midden op de weg net over de ophaalbrug van Oostzaan, aan de Zaandamse kant en ging er waarschijnlijk vanuit dat zijn schaal hem zou beschermen tegen de wielen van bus 392. Ze staan nou eenmaal niet bekend om hun intelligentie. 

Wij probeerden hem met een tak naar de berm te dirigeren, maar hij stribbelde tegen. Gelukkig kwam er een Oostzaner voorbij die kordaat ingreep: 

Recept 

Hoewel wij het niet over ons hart verkregen om het eigenwijze stuk vreten de pan in te gooien, kreeg de moeder van een van de redacteuren lekkere trek bij het zien van het filmpje. Ze gaf ons dit recept: 

Kreeftenkroketjes 

Snipper twee sjalotjes en fruit deze in 125 boter. Voeg 100 gram bloem toe en laat gaar worden. Afblussen met 100 ml witte wijn, 400 ml visbouillon erbij goed roeren en in een kwartiertje zachtjes koken tot een gladde saus. Roer wat gehakte bieslook en 250 gram rivierkreeftjes door de saus en schenk alles in een grote ovenschaal. Laat afkoelen en vervolgens in een uur of twee opstijven in de koelkast. Vorm daarna kroketjes van de ragout, haal ze door de bloem, daarna door losgeklopt eiwit en daarna door paneermeel. Afbakken in olie van 180 graden. 

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Louis Dirksen

  In mijn Zweedse periode was het jaarlijkse kreeftenfeest het hoogtepunt van de zeilclub waar ik lid van was.

  Voor buitenstaanders een wellicht wat vreemde sessie waarbij de deelnemers met rare clownshoedjes op onder genot van accordeonmuziek en aquavit zich te buiten gaan aan onganse hoeveelheden kreeftjes en vrolijk gezang.

  Zo, die is er uit, nu aan de koffie.
  Misschien dat we door de steeds grotere hoeveelheden rivierkreeft in de polder in Oostzaan deze vrolijke feesten kunnen gaan vieren. Laatste weekend van Augustus: Kräftskivan……

 • Remco Doorn

  Gemeente, waterschap en Rijkswaterstaat zullen het niet fijn vinden dat deze schadelijke exoot gered is. De Amerikaanse rivierkreeft heeft bij ons weinig tot geen vijanden, brengt veel schade toe en vernietigt de habitat van inheemse diersoorten. Dat recept is dus niet misplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *