Anneke van Dok: Gek is lastig

Een verboden kerststal, bedekt naakt, en Zaandam als bakermat van het woord van het jaar.

 Waar ging het mis…

Wekelijks deelt Anneke van Dok- van Weele wat haar opvalt of wat haar bezighoudt. Vandaag introduceert ze begrippen van de eeuwigheid, waar we alleen maar achter kunnen staan.

Geniet van haar laatste column van 2016. 

 Gek is lastig.

Terwijl het afschuwelijke nieuws over de kerstmarkt in Berlijn mijn oren binnendrong, las ik een krantenbericht over een Vlaamse burgemeester, die de plaatsing van een kerststal in zijn gemeentehuis wilde verbieden. Niet vanwege de veiligheidsrisico’s, maar wel omdat hij wilde vasthouden aan de scheiding tussen kerk en overheid en omdat hij vreesde dat onchristelijke inwoners zich aan het tableau zouden storen.  Even dacht ik aan een vervroegde één aprilmop, maar Trouw leek mij geen krant om te spotten met religie. Het gekke nieuwtje deed mij sterk denken aan een bericht, eerder dit jaar: het gemeentebestuur van Rome besloot naakte beelden in musea en langs wegen te bedekken met dozen, om de Iraanse minister die op handelsbezoek kwam, niet te schokken. Stel je voor dat de handelsbetrekkingen met een land dat we jarenlang boycotten vanwege zijn abjecte beleid, opnieuw zouden worden verstoord.

Dit soort cultuurbarbarisme ontziet geen gevoelens, maar verscherpt de tegenstellingen in onze samenleving. Terwijl ik dit schrijf vertelt de hoofdredacteur van Van Dale dat Treitervlogger is verkozen tot Het woord van 2016. Zaandam heeft de twijfelachtige eer om de bakermat van dit historische begrip te zijn en de treiter zelf krijgt nog meer aandacht van de media. (Ik werk daar nu zelf ook aan mee) De baas van Van Dale deelde het belangwekkende nieuws in keurig ABN op de televisie mede, met het winkelcentrum van Poelenburg op de achtergrond; waar mijn moeder haar kousen kocht en mijn vader bloemen voor hun trouwdag uitkoos. Mijn moeder had vast en zeker een kernachtige reactie voor de verkiezing van treitervlogger gehad: `Gek is lastig,’ lag haar voor in de mond.

Ik zal niet de fout maken, alle bovenstaande feiten samen te klonteren tot een mysterieus complex, of zelfs complot, maar ik vraag me toch af hoe we de weg zijn kwijt geraakt. Niet door terreur en geweld, want die hebben altijd bestaan maar door een diepliggende angst voor alles wat vreemd en andersdenkend is. Die uit zich niet alleen in wantrouwen, maar ook in laf gedrag en obsessieve aandacht. Als onze (toenmalige) koningin Beatrix en prinses Maxima hun hoofd met een sjaal bedekken, wanneer ze een moskee in Oman bezoeken, dan eis ik dat wij in Nederland niet buigen voor foute mannen die de aanblik van marmeren naaktbeelden niet kunnen verdragen en rustig winkelend publiek, kerststallen en – markten niet respecteren.

Treitervlogger mag wat mij betreft zo snel mogelijk worden vergeten. Vredig Kerstfeest en een voorspoedig Nieuwjaar moeten direct worden verkozen tot begrippen van de eeuwigheid.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • vaartje197

  Anneke van Dok “gek is lastig” maar als je het bewust meemaak kan het soms zo bevrijdend zijn

 • Ritha Groot

  Hoi Anneke, leuke stukjes schrijf je!
  Als je schrijft over je moeder geeft dat toch een apart gevoel. Zij heeft mij namelijk, heel lang geleden, getrouwd.
  Ken jou nog van de Wilhelminaschool. De uitdrukking “gek is lastig” komt mij ook vertrouwd voor.
  Groet van Ritha Groot.

 • peter rutgers

  Beste Anneke,
  Een treffende tekst. Mooi geschreven. Dat kun je. Op dit moment lees ik de biografie van (de rooie) Marcus Bakker. Jouw geboortegrond. mvg. Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *