Anneke van Dok: Het kan altijd slechter…

In buien van zelfmedelijden en verontwaardiging over de inperking van mijn levensvrijheid, doet het mij goed onderstaande brief van mijn Nederlandse vriendin in Frankrijk nog eens over te lezen.

Ze heeft er geen bezwaar tegen dat de Orkaanlezers en andere mopperaars over mijn schouder meekijken.

Door Anneke van Dok

“Hoi Anneke,

Ik kom er eerlijk voor uit dat ik niets van jullie protesten tegen de Covid-19-maatregelen begrijp. Mondkapjes dragen? ‘Dat maak ik zelf wel uit,’ zegt de Nederlander. Wat is er op tegen om een mondkapje te dragen? Hier kom je zonder geen winkel in. Jullie klagen dat je geen kopje koffie kunt drinken, of ergens naar de wc kunt gaan tijdens een fietstochtje, maar jullie hebben echter geen flauw benul hoeveel ruimte en vrijheid jullie nog hebben. En maar mekkeren over de privacy.

De Fransen zijn een apart volkje. Ze zetten zich graag af tegen de politiek en klimmen graag op de barricade, maar in dit geval is het gros zeer volgzaam. Leven met Lockdown in Frankrijk betekent dat je binnen een straal van één kilometer bij je huis moet blijven. Hoeveel is één kilometer? Gelukkig woon ik op het platteland van Limousin waar ik een rondje lopen kan om mijn hond Gamze uit te laten. Dat kan ik meermalen per dag doen, mits ik een verklaring bij me heb, waarop staat waarom ik buiten ben en hoe laat ik van huis ben gegaan. Die verklaring heb ik altijd bij me, maar een tijdstip vermeld ik niet. Je denkt toch niet dat ik, elke keer dat ik mijn hond uitlaat een nieuwe verklaring ga printen? Dat zijn per maand honderdvijftig vellen papier! En dat in de wetenschap dat de politie hier op de landweggetjes nooit controleert.

Om mijn boodschappen te doen, print ik wel elke keer een verklaring uit, want in Saint-Junien controleert de politie regelmatig. Alleen winkels die levensmiddelen verkopen zijn open, alle andere zijn gesloten. Zaken als Action of een bouwmarkt zijn dicht. Gelukkig verkoopt de supermarkt allerlei andere producten die ook tot de primaire levensbehoefte behoren, maar de kledingafdeling is gesloten. Daarnaast mag je natuurlijk voor medische zorg de deur uit, mits je wederom een verklaring bij je hebt waarop het tijdstip van vertrek staat vermeld. Ik mag per dag één uur frisse lucht opsnuiven.

Er gelden allerlei andere regels voor scholieren, ouderen en mensen die werken, maar ik behoor niet tot die categorie. Ik ben zelfredzaam. Onlangs heb ik zes grote zakken met aanmaakhout gekocht en voor de hele winter heb ik voldoende hout om de kachel te kunnen stoken. De Lockdown kan wat mij betreft, als het per se moet, drie maanden duren. Waar ik woon, is het altijd al rustig maar nu is het oorverdovend stil. Er komt geen auto langs, zelfs geen boer op zijn tractor. Ondanks de stilte en de beperking van één uur frisse lucht per dag, leef ik als God in Frankrijk, in de wetenschap dat hele volksstammen het veel slechter hebben dan wij!

Liefs, Madelon”

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Petra Lodewijk

  Daar zijn Nederlanders toch bekend om, altijd maar klagen. Nederlanders klagen om het klagen. We hebben (bijna) niets om over te klagen, maar er zijn altijd wel mensen die om alles, maar dan ook alles klagen. Zo, moest ff mijn beklag kwijt hoor.

  • Marleen vd Linden

   Zooo ontzettend met je eens…..we kunnen nog zo veel…. en dan maar mopperen en overal tegenin gaan pffffff

   • Jaap Meeuwsen

    Nou Marleen, wat kunnen we nog veel zeg.
    Verjaardag vieren ? Ja, gezellig met 2 man visite over de hele dag.
    St. Maarten in Wormerland ? De burgemeester vraagt met klem het thuis te vieren ?? Lekker veel ophalen wordt dat dan.
    Het Sinterklaasmuseum van de kinderen in Westzaan ? Nee dus.
    Sinterlaasavond ? Vergeet het, wij kunnen ( voorlopig ) niet naar de kinderen. Als je je er aan houdt tenminste.
    Kerst en Oud en Nieuw met de kinderen ? Ook niet.
    1 persoon per gezin naar de winkels ? Gezellig, wat een sociale armoede.
    Lekker naar het zwembad ? Goed voor de conditie en nog gezond en leuk ook. Ook dat niet.
    Naar de sportschool ( ook goed voor je, lekker zweten en blazen !! ) ? O ja zeg, dat mag dan weer wel ????
    Wil ik graag uitgelegd hebben.
    Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
    Maar verder mogen we nog zoooo veel.

 • Jaap Meeuwsen

  Natuurlijk kan het altijd erger Anneke maar we zien ook duidelijk in de landen waar deze veel strengere maatregelen al langer gelden dat ook daar het aantal besmettingen omhoog schiet dus over het nut daarvan kun je van mening blijven verschillen.
  Dat heeft verder weinig te maken met het klagen van de Nederlanders want ook in de ons omringende landen zie je de agressie sterk toenemen tegen het beleid.
  En dat wordt helaas nog veel erger wanneer dit nog langer duurt.
  Zo werkt het nu eenmaal, je kunt de mensen een poos aan een touwtje houden maar eens breken ze los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *