Het Orkaanbericht dat de Classic Express ook de Zaanstreek aandoet, maakt me blij, omdat ik weet wat voor impact muziek op kinderen heeft. Met de Express wordt de klassieke muziek letterlijk en figuurlijk bij de scholen voorgereden.

Mijn eerste kennismaking met een klassiek concert vond plaats in de Oostzijderkerk in de Klauwershoek te Zaandam. Mijn vader nam me mee naar een concert van Tsjaikovski. Later werden er schoolconcerten gehouden in De Vermaning in de Westzijde.

Ik hoop dat de Classic Express door veel Zaanse scholen wordt opgeroepen en ik hoop eigenlijk dat het daar niet bij blijft. Ik heb zelf altijd veel sympathie gehad voor de Harmonie-, Fanfare -en Brass-orkesten. Hoewel ik zelf vioolles op de muziekschool kreeg, werd ik algauw jaloers op de kinderen die een instrument leerden bespelen via zo’n laagdrempelige muziekvereniging, waarin je al snel werd opgenomen en waar je soms een uniform kreeg aangemeten.

Een viool is een mooi instrument, maar het duurt wel even voor je daarmee kunt optreden.

Samen met violiste in spe, Hilda Koopal, mocht ik op een openbare uitvoering een stukje uit de paukenslagsymfonie van Haydn spelen. Ik vond het geweldig, maar of het publiek dezelfde mening was toegedaan, valt te betwijfelen

Koningin Maxima wil graag meer muziek in de klas en ik ben het roerend met haar eens. Natuurlijk zijn rekenen en taal belangrijk, evenals bewegingsonderwijs, maar noten lezen en muziek leren waarderen is een investering voor het leven. Vooral wanneer je ouder wordt en je stembanden belangrijker gaan worden dan je meeste spieren. Van muziek word je vrolijk, ook als je zelf geen instrument bespeelt. Daarom komt subsidie voor muziekonderwijs altijd goed terecht. 

Foto boven: de viool die Maria Milstein bespeelde tijdens HMD 2023