Archivaris ontdekt telkaarten uit 1941 en 1942 in slooppand (filmpje)

Voor de oude Kredietbank aan de Zuiddijk is een sloopvergunning afgegeven en vastgoedbedrijf Converse DC (jeweetwel, van Dam 34) is drukdoende met het maken van plannen voor de plek.

De vorige eigenaar, een ontwikkelaar maakte plannen die door de Adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad “grootschaliger dan de omgeving” werden bevonden, daarbij is de buitenmuur van het pand ook deels een buitenmuur van Zuiddijk 53 (kapper IJff).

Maar we dwalen af… Eerst maar het filmpje dat wij vanmorgen maakten. Indiana Jones is er niks bij… Daarna tikken we vrolijk door.

Koert Hans Smit van Coverse DC zag dat er tussen het puin in het pand, dat ook ooit dienstdeed als onderkomen voor de afdelingen bevolking, burgerlijke stand en militaire zaken, kaartjes lagen uit 1941 en 1942. Hoewel hij ervan uit ging dat deze inmiddels gedigitaliseerd zouden zijn, wilde hij ze niet zondermeer met het puin afvoeren. Hij kreeg contact met archivaris Frans Hoving en die bedacht zich geen moment.

Getooid in archiefbaas-pak struinde hij door het puin, waar hij tientallen telkaarten ‘voor een overledene’ vond. Wie ging er waaraan dood? Meneer D. Kuiper, geboren in 1864 in Koog aan de Zaan stierf bijvoorbeeld aan embolie in 1942.

Ook waren er telkaarten ‘voor een huwelijk’. Daarop staan geen namen vermeld, maar wel valt te lezen of het gelukkige paar eerder getrouwd was, waar en wanneer ze geboren zijn, of ze familie van elkaar zijn, welk geloof ze hebben, en wat ze deden voor de kost:

Hoewel het een raadsel blijft waarom de kaartjes nooit keurig naar het CBS zijn opgestuurd, ontdekte Frans Hoving wel waar ze al die jaren gelegen hadden: boven de balken op zolder.

De kaarten zijn stoffig en vies en niet alles is meegenomen naar het archief. De aangetroffen buit gaat eerst in quarantaine, waarna het beschikbaar zal worden gemaakt voor onderzoek en nieuwsgierigen.

PS Via Twitter zagen we hoe archiefinspecteur Annemieke Adema de schatten ontving waarvoor baas Hoving zijn schoenen, pak, lijf en leden op het spel zette:

Wij zwijmelen weg bij de reactie van archiefheld Hoving:

‘Je staat in het schemerduister in een half gesloopt pand met boven je hoofd slechts het kale gebinte, vanwaar af en toe nog een doodsbericht omlaag dwarrelt…’

Deel dit artikel:

Een reactie

  • hans van loo

    Zeker een interessante vondst.
    Het getuigt ook van het feit dat ook toen slordigheden t.a.v. de privacy van burgers voorkwamen,nog steeds,maar nu digitaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *