Hotel in Dam 34!

Een prachtig pand uit 1894, we kennen het en hebben het lief. Dam 34 lag ooit aan het water, het was er al voordat de havenkom gedempt werd. Van buiten is het mooi, van binnen is het bloed-bloedjemooi.

Het maakte de Eerste Wereldoorlog mee. En in de Tweede Wereldoorlog herbergde het onderduikers, en liep het schotwonden op tijdens de Februaristaking. De gaten zijn te zien voor wie het weet.

Dokter Bax zat er, het medische symbool van de esculaap siert nog steeds de gevel. Tot vorig jaar werd het gebruikt door Dam Advocaten (nu Zaan Advocaten).

De komende tijd wordt het omgebouwd tot hotel met zo’n twaalf kamers. Vastgoedonderneming Converse Development Corpartion kocht het, en de mensen van restaurant Novels (Wonders) gaan het exploiteren.

Deze zomer kan je er nog niet terecht, maar de vergunning is aangevraagd, en daarna gaat het gebeuren. Zodra het kan, boeken we een kamer.

Een van onze eerste ‘Geveltoeristen ging over dit juweel.

Omstreeks 1900 was de havenkom nog niet gedempt, rechts op de foto het huis van dr. Bax. (Foto: Orkaan-archief, klik voor vergroting.)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *