Aan de Provincialeweg ter hoogte van verpakkingsfabriek Goglio BV wordt een oude loods gesloopt waarin een grote hoeveelheid asbest is verwerkt. In Oud-west zorgt dit voor onrust onder de bewoners omdat zij hierover niet zijn geïnformeerd door de gemeente Zaanstad.

Op het hoge dak en tegen de zijwanden van de loods zijn mensen aan het werk met maskers op en blauwe overalls aan. Ze worden gezekerd door staalkabels. Zo te zien een gevaarlijke klus en omwonenden vragen zich af voor welke werkzaamheden een dergelijke safety-outfit nodig zou zijn. Niemand in Oud-west heeft hierover informatie.

De loods ligt naast het Overtuinen/Verkade terrein waar komende jaren volgens planning de nieuwe Verkadebuurt moet verrijzen. Maar de loods ligt ook, met een vaart ertussen, naast Oud-west (Valkstraat, Parkstraat, Langestraat, Ooievaarstraat en Reigerstraat).

De loods is in gebruik geweest door een reeks bedrijven. Onder andere door Cleopatra Waterbedden en Wellness, nu gevestigd op de Oostzijde. De laatste jaren was de loods in pachtgebruik van de gemeente Zaanstad door het naastgelegen Goglio North Europe BV.

Bij bezoek aan het terrein blijkt het om een grote asbestverwijderingsoperatie te gaan. De hele loods is opgebouwd uit asbest golfplaten, zowel de staande muren als het dak. Deze asbestplaten waren voor het oog niet zichtbaar omdat ze weggewerkt waren achter stalen afdekprofielplaten. De asbest golfplaten worden professioneel verwijderd door Bentvelzen Jacobs uit Beverwijk en liggen na verwijdering netjes afgedekt in gele containers te wachten op vervoer naar elders.

Paul Verwer, projectleider/woordvoerder van het sloopproject bij de Gemeente Zaanstad, geeft bij navraag aan dat er een bewonersbrief is verstuurd aan de bewoners van de naastgelegen huizen aan de Provincialeweg. Bewoners aan de andere kant van de vaart in Oud-west hebben deze niet ontvangen. Waarom weet hij eigenlijk niet. 

Het project zou volgens Verwer terug te vinden zijn op maak.zaanstad.nl of buitengewoon.zaanstad.nl maar wij kunnen niets vinden hierover. Volgens Ronald de Vries van ingenieursbureau Zaanstad is het plangebied en de opstallen afgelopen jaren zeer nauwgezet onderzocht en geanalyseerd: 

‘We weten bij wijze van spreken van elke schroef uit welk materiaal deze bestaat. Hierdoor konden we deze opdracht goed en zonder risico aanbesteden.’ 

De Vries geeft toe dat de communicatie met- en kennisgeving aan omwonenden beter had gemoeten maar dat het sloopproject door jarenlange vertraging verdwenen is van maak.zaanstad.nl en hiermee ook de informatie over de voortgang voor omwonenden. Hij betreurt dit en zal dit opnemen met de projectleider. 

De oude loods wordt vervangen door een nieuw te bouwen hal. Deze wordt in gebruik genomen door Goglio BV. De sloop van de opbouw, het trekken van de funderingspalen en de bodemsanering zal naar verwachting in totaal vier maanden in beslag nemen. 

Door: Caroline Boone