In de Atlas voor Gemeenten 2015 worden de 50 grootste gemeenten van Nederland met elkaar vergeleken… gelukkig niet alleen op woonlasten, maar deze keer ook op cultuuraanbod en erfgoed.

Eerst de klassementen: Zaanstad (16e in inwonertal) staat op de 21e plek qua huurprijzen (2014) en op de 29e plek bij de ontwikkeling van de huizenprijzen (0% tussen 2004 en 2014).

Qua woonaantrekkelijkheid is de gemeente nr. 27. Als er naar de sociaal-economische positie van de bevolking wordt gekeken zijn ze 35e. (link naar pdf, Zaanstad vanaf p. 218)

En dan het erfgoed en de monumenten. Zaanstad legt het duidelijk af tegen steden als Dordrecht, Delft en Leiden. Op de lijst Monumentale Woningen (pdf) staat Zaanstad op plek 25.

Amsterdam heeft de meest monumentale binnenstad, Zaanstad komt op plek 31 (Almere en Lelystad bungelen overal onderaan). Bij moderne architectuur staat Zaanstad 35e.

Laten we er maar niet omheen draaien: Zaanstad zit bijna overal onder het gemiddelde… bijna…

Behalve bij de musea, daar staat Zaanstad fier op de 3e plaats (achter Ede en Leeuwarden), met ruim 10 musea per 100.000 inwoners, dan zouden er omgerekend ±16 in totaal moeten zijn.

musea atlas

Erik Schaap telde echter op zijn blog in maart – inclusief 5 uit Wormer en Oostzaan – bijna 30 (!) Zaanse musea.

De komende weken zullen we bij De Orkaan die musea langslopen (en we maken natuurlijk een kaartje zodat de cultuurliefhebber een fietsroute uit kan zetten).