Atlas voor Gemeenten 2015: Zaanstad museum-paradijs

In de Atlas voor Gemeenten 2015 worden de 50 grootste gemeenten van Nederland met elkaar vergeleken… gelukkig niet alleen op woonlasten, maar deze keer ook op cultuuraanbod en erfgoed.

Eerst de klassementen: Zaanstad (16e in inwonertal) staat op de 21e plek qua huurprijzen (2014) en op de 29e plek bij de ontwikkeling van de huizenprijzen (0% tussen 2004 en 2014).

Qua woonaantrekkelijkheid is de gemeente nr. 27. Als er naar de sociaal-economische positie van de bevolking wordt gekeken zijn ze 35e. (link naar pdf, Zaanstad vanaf p. 218)

En dan het erfgoed en de monumenten. Zaanstad legt het duidelijk af tegen steden als Dordrecht, Delft en Leiden. Op de lijst Monumentale Woningen (pdf) staat Zaanstad op plek 25.

Amsterdam heeft de meest monumentale binnenstad, Zaanstad komt op plek 31 (Almere en Lelystad bungelen overal onderaan). Bij moderne architectuur staat Zaanstad 35e.

Laten we er maar niet omheen draaien: Zaanstad zit bijna overal onder het gemiddelde… bijna…

Behalve bij de musea, daar staat Zaanstad fier op de 3e plaats (achter Ede en Leeuwarden), met ruim 10 musea per 100.000 inwoners, dan zouden er omgerekend ±16 in totaal moeten zijn.

musea atlas

Erik Schaap telde echter op zijn blog in maart – inclusief 5 uit Wormer en Oostzaan – bijna 30 (!) Zaanse musea.

De komende weken zullen we bij De Orkaan die musea langslopen (en we maken natuurlijk een kaartje zodat de cultuurliefhebber een fietsroute uit kan zetten).

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:

4 reacties op Atlas voor Gemeenten 2015: Zaanstad museum-paradijs

 1. Sandra van Rij schreef:

  #Stampion route?

 2. Hans Kuyper schreef:

  De vraag is natuurlijk: Binnen 500 meter van welk van de zeven centra? Ik denk dat Zaanstad nog wel wat plaatsjes kan stijgen op de monumentenranglijst!

 3. R.a.lotman schreef:

  0% huurverhoging? Ik Heb verleden jaar 4% betaalt en dit jaar weer 4%. Is dit rapport opgemaakt Door die sprinkhanen van de PvdA. Hoe komen ze er bij geen huurverhoging

 4. Co Rol schreef:

  Niet da’k het leuk vind, Hans, maar Zaanstad heeft toch maar één centrum?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *