‘Autohuis’-appartementen aan Breedweer Koog a/d Zaan

Op de hoek Breedweer – Annemoonstraat in Koog a/d Zaan moeten 14 nieuwe woningen komen op het terrein waar eerder garage Het Autohuis (Fiat en Alfa Romeo) zat.

Wethouder Breunesse vraagt de gemeenteraad maximaal € 109.642 uit te trekken om de garage te laten verhuizen. Alleen: Het Autohuis is op 16 december 2019 al verhuisd naar de Scholtenstraat 45.

Het geld uit het Transformatiefonds gaat naar eigenaar Mura Beheer B.V. “voor de herontwikkeling van Breedweer 42-44 in Koog aan de Zaan tot veertien woningen”. Wethouder Breunesse schrijft op 14 februari dat “Het Autohuis open staat voor verhuizing’.

Met de opbrengsten van de verkoop van veertien eengezinswoningen op Breedweer 42-44 “kunnen de verplaatsingskosten van het bedrijf naar de nieuwe locatie niet volledig worden gedekt.” Zaanstad moet dus bijspringen met € 109.642,- uit het Transformatiefonds.

We vroegen wethouder Wessel Breunesse over de bijdrage. Dat die nodig is om het bedrijf te laten verhuizen en dat het bedrijf “open staat voor verhuizing” klopt niet. Ze zitten al twee maanden op hun nieuwe plek. Zijn woordvoerder laat weten:

“De bijdrage uit het Transformatiefonds betreft een dekking van het totaaltekort op de exploitatie (kosten van de ontwikkeling van woningen + kosten van de verhuizing). Het Transformatiefonds is bedoeld om lastige ontwikkelingen – zoals deze – het laatste zetje te kunnen geven. Deze ontwikkeling is echt goed voor het gebied. Gedurende de ontwikkeling houden gemeente en ontwikkelaar contact over de uiteindelijke opbrengsten en kosten. Op basis daarvan wordt de exacte bijdrage bepaald die nooit meer is dan het bedrag waar de raad nu over gaat beslissen.”

Met Mura Beheer B.V. is afgesproken dat zij, indien mogelijk, de woningen met voorrang aan Zaankanters zullen verkopen. Hiermee wordt de doorstroming op de Zaanse woningmarkt bevorderd.

Het voorstel wordt donderdag 13 februari in het Zaanstad Beraad besproken.

UPDATE: Op 12 februari, nadat De Orkaan over de zaak bericht heeft, meldt wethouder Wessel Breunesse”dat de informatie in het raadsvoorstel niet helemaal actueel meer is:

“In het raadsvoorstel is opgenomen dat het Autohuis open staat voor verhuizing. Ten tijde van het opstellen van het raadsvoorstel was het Autohuis nog in onderhandeling met de eigenaar van de nieuwe locatie. Omdat het Autohuis niet kon wachten op een besluit van de raad (de kans was groot dat de locatie dan niet meer beschikbaar zou zijn), is op 16 december vorig jaar al tot verhuizing naar de nieuwe locatie overgegaan. De nieuwe locatie is echter (nog) niet aangekocht door het Autohuis, maar voor een jaar gehuurd met nog een optie voor verlenging van een jaar.”

Breedweer_42-44 lang

Breedweer_42-44 kaart

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *