Op de plek van het voormalige BAM-terrein aan de Provincialeweg en Mauritsstraat in Zaandam worden 67 koopappartementen gebouwd in het nieuwe complex De Kroon.

De nieuwe woningen komen naast de nieuwbouw van basisscholen Et Buut en Westerkim en het Volkspark.

Het complex wordt gebouwd in ‘Zaans industriële stijl’  door ontwikkelaar en Investeringsmaatschappij BS. Het ontwerp is van FKG architecten aan de zaan.

De Kroon bestaat uit een viertal geschakelde ‘woonfabrieken’ en een ‘loods’. Architect Patriek Duisdecker van FKG: zegt in het persbericht van Zaanstad dat de fabriekspanden van Verkade een inspiratiebron zijn geweest.

De appartementen krijgen oppervlaktes van 40 tot 80 m² en gaan tussen de € 185.000 en € 350.000 kosten. Zaanstad gaat onderzoeken of (een deel van) de appartementen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) verkocht kunnen worden, waarmee kopers de grond in erfpacht krijgen. Wethouder Songül Mutluer:

“Hoogstaande nieuwbouw in typisch Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn.”

Zaanstad wil 1000 woningen per jaar bouwen. Voor de Kroon wordt verwacht dat eind 2019 gestart kan worden met bouwen. Onder de impressie kaartjes van de locatie.

Eerder maakte Zaanstad beken waar in het gebied gebouw zou gaan worden. Het BAM-terrein aan de Provincialeweg is het bruine deel links onder. dat betekent dat ook het lila stuk daarachter nog ontwikkeld gaat worden. Op het gele deel wordt de nieuwe school voor Er Buut en Westerkim gebouwd. (klik voor vergroting).

Dit is het gebied vanuit de lucht. Het BAM-kantoor zal waarschijnlijk sneuvelen, want anders kan er niet ‘aan de Provincialeweg’ gebouwd worden. (klik voor vergroting)