BAM wordt De Kroon

Op de plek van het voormalige BAM-terrein aan de Provincialeweg en Mauritsstraat in Zaandam worden 67 koopappartementen gebouwd in het nieuwe complex De Kroon.

De nieuwe woningen komen naast de nieuwbouw van basisscholen Et Buut en Westerkim en het Volkspark.

Het complex wordt gebouwd in ‘Zaans industriële stijl’  door ontwikkelaar en Investeringsmaatschappij BS. Het ontwerp is van FKG architecten aan de zaan.

De Kroon bestaat uit een viertal geschakelde ‘woonfabrieken’ en een ‘loods’. Architect Patriek Duisdecker van FKG: zegt in het persbericht van Zaanstad dat de fabriekspanden van Verkade een inspiratiebron zijn geweest.

De appartementen krijgen oppervlaktes van 40 tot 80 m² en gaan tussen de € 185.000 en € 350.000 kosten. Zaanstad gaat onderzoeken of (een deel van) de appartementen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) verkocht kunnen worden, waarmee kopers de grond in erfpacht krijgen. Wethouder Songül Mutluer:

“Hoogstaande nieuwbouw in typisch Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn.”

Zaanstad wil 1000 woningen per jaar bouwen. Voor de Kroon wordt verwacht dat eind 2019 gestart kan worden met bouwen. Onder de impressie kaartjes van de locatie.

Eerder maakte Zaanstad beken waar in het gebied gebouw zou gaan worden. Het BAM-terrein aan de Provincialeweg is het bruine deel links onder. dat betekent dat ook het lila stuk daarachter nog ontwikkeld gaat worden. Op het gele deel wordt de nieuwe school voor Er Buut en Westerkim gebouwd. (klik voor vergroting).

Dit is het gebied vanuit de lucht. Het BAM-kantoor zal waarschijnlijk sneuvelen, want anders kan er niet ‘aan de Provincialeweg’ gebouwd worden. (klik voor vergroting)

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Paul K

  Komt dit complex nu in plaats van het huidige kantoorgebouw van BAM? Ik hoop van niet, het is een mooi pand.

 • Egbert Visser

  @ Redactie, er is enige onduidelijk over de locatie van deze nieuwbouw. In de tekst staat het volgende:
  “De nieuwe woningen komen naast de nieuwbouw van basisscholen Et Buut en Westerkim en het Volkspark”. en dat is niet het BAM terrein.

  Het terrein zuidelijk van het Volkspark was vroeger van Garage Zwart , daar wordt binnenkort begonnen met de bouw van de twee scholen.
  Aan de andere kant van dit terrein komt eerst de Mauritsstraat en dan komt pas het voormalige BAM ( voorheen NBM) terrein.
  Maar deze panden zijn nog aanwezig en zullen eerst gesloopt moeten worden.
  Het oudere pand aan de Provinciale Weg is het voormalige kantoor en is gebouwd in 1928 voor NV Houthandel Dekker.

  • De Orkaan

   We hebben de onduidelijk proberen op te lossen door in het artikel een kaartje en een luchtfoto van het gebied te plaatsen. Het BAM/NBM-kantoor zal waarschijnlijk gesloopt worden. De tekst van Zaanstad: “aan de Provincialeweg vlakbij het Volkspark… (…) Het complex komt op het voormalige BAM bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat.”

 • Egbert Visser

  @ Redactie.

  Bedankt, nu is het helemaal duidelijk.

 • Karin Bloem

  Zie de appartementen net voorbij komen op Funda. Volledige naam van het project is niet “De Kroon”, maar blijkbaar “De Kroon van Amsterdam”. Om dan te verwijzen naar de Zaanse pakhuizen als bouwstijl vind ik erg apart. Zal wel weer een marketing dingetje zijn. Vraagprijs voor een 1-kamer appartement van 41m2 : 269000 Euro. Dat komt neer op 6500 Euro per m2. Zullen wel weer als zoete broodjes over de toonbank gaan en daarmee is de vraagprijs gevalideerd 😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *