BAM plat

De sloop van het voormalige NBM/BAM kantoor aan de Provincialeweg in Zaandam is afgerond. Waar ooit het kantoor van de Nederlandsche Basalt Maatschappij en later van de Bataafsche Aanneming Maatschappij stond, is nu alleen nog maar een bouwput.

Op deze plek komt wooncomplex De Kroon met 67 koopappartementen. De bouw staat gepland voor 2024. Het project heeft forse vertraging opgelopen. De bouw zou eigenlijk al in 2019 zijn begonnen.

De kantoorvilla dateert uit 1928. De NBM ontstond in 1912. In mei 1988 fuseerde de onderneming met Amstelland Concernbeheer tot NBM-Amstelland. Een groot deel van NBM werd in 2000 overgenomen door BAM. Nadat BAM vertrok (begin van deze eeuw) werd het nog door een opleidingsinstituut gebruikt en tijdelijk bewoond.

De geschiedenis in foto’s:

1945, Binnenlandse Strijdkrachten. Nabij station Zaandam. Voor het kantoor van de Nederlanse Basalt Maatschappij (Gemeentearchief)
Uitkijk over Zaandam (Wim Krijt, Gemeentearchief), jaren ’60. Midden achter het NBM-kantoor.
2017 (Google Streetview)
Jann Kramer (mei 2023)
Bert Versteeg (juni 2023)
Bert Versteeg (juni 2023)
Begin juli 2023 (Alexandra Blaes)
Gesloopt, juli 2023 (Orkaan)

Lees hier meer over de BAM-bouw.

Door Piet Bakker (De Orkaan). Foto’s: Piet Bakker, Bert Versteeg, Alexandra Blaes, Jann Kramer, Gemeentearchief (BS en Wim Krijt). Extra bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, Wikipedia, Gemeentearchief Zaanstad.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Eelco Aartsen

  Zo, weer een stukje historie opgeruimd!

 • Didier Hennequin

  Is de grond al gesaneerd?

 • Harry van Nek

  Hoeveel huizen zijn er geplant op de grond waar het BAM pand stond.

 • Bert Valk

  Het gebouw was oorspronkelijk het kantoor van houthandel Dekker. Dit bedrijf had een groot complex houtloodsen tussen de Provincialeweg en Westzijde, zeg maar op de grond waar later verzorgingshuis Saenden en de flats aan de Statenhoek staan en deels op de gronden waar nu de basisscholen Et Buut en de Westerkim staan. Ik kan me herinneren dat ik als kind nog heb gezien dat deze loodsen zo omstreeks 1958 zijn gesloopt. Pas na het verdwijnen van houthandel Dekker is het pand kantoor van de NBM geworden.

 • jammer, 50%, Huurwoning en 50 % koopwoningen had beter geweest dan alle woningen koop te maken. maar is van een projectontwikkelaar, dus er moeten centen verdiend worden. Huurwoningen levert voor hun niks op helaas. erg triest en jammergenoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *