Bouwen op BAM-terrein

De plannen dateren zeker van 5 jaar geleden toen werd aangekondigd dat er “onderzoek werd gedaan naar de haalbaarheid van de realisatie van circa 70 woningen” op de voormalige BAM-locatie aan de Provincialeweg 184 in Zaandam. Dat aantal werd later exact vastgesteld op 67 koopappartementen.

De locatie ging eerst ‘De Kroon‘ heten en later ‘De Kroon van Amsterdam‘. Start bouw was aanvankelijk voor eind 2019 aangekondigd. Dat is niet gehaald, Zaanstad heeft pas afgelopen week de ‘omgevingsvergunning uitgebreide procedure’ geleend aan het project.

De nieuwe woningen komen naast de nieuwbouw van basisscholen Et Buut en Westerkim. Het complex wordt gebouwd in ‘Zaans industriële stijl’. Het ontwerp is van FKG architecten aan de zaan.

In april 2019 werd aangekondigd dat de appartementen van 40 tot 80 m² tussen de € 185.000 en € 350.000 gingen kosten. Zaanstad ging onderzoeken of (een deel van) de appartementen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) verkocht kunnen worden, waarmee kopers de grond in erfpacht krijgen.

In januari waren de richtprijzen al gestegen naar € 249.000 tot € 435.000. Voor de BKZ-regeling geldt een koopsom tussen € 219.000 en € 270.000 dus dat zou alleen voor de goedkoopste appartementen lukken.

Parkeren

Parkeren wordt een dingetje bij het nieuwe complex. De beschikbare 37 parkeerplaatsen “worden exclusief aan de toekomstige bewoners verkocht”. Met 67 appartementen is dat een perfect recept voor een probleem, vooral omdat er naast de nieuwbouw twee keer per dag een complete verkeerschaos is met ouders die met de auto kinderen naar school brengen en weer ophalen (in een doodlopende straat).

Aan de andere kant van de nieuwe school had in 2021 de bouw van de Verkadebuurt (470 woningen) moeten beginnen. En tussen de school en de Marga Klompéstraat komt de ‘Mauritsbuurt‘ met circa 200 woningen..

Tot eind januari kunnen door belanghebbenden bezwaren ingediend worden.

De geschiedenis:

Lees ook: Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.

Bam-kantoor nu (Google)
en zo wordt het (FKG architecten aan de zaan)
Deel dit artikel:

15 reacties

 • Erwin Reijers

  Ik dacht dat het oufe NBM kantoor zou blijven staan?

  • Ron Sieben

   Klopt, was een beeldbepalend gebouw aan de Zaanse rijweg. Maar zo zie je maar, dat de school voor een verkeerschaos ging zorgen hebben we 8 jaar terug al aangegeven, wuifde de gemeente weg…

 • Rens Kleijn

  in mei van dit jaar melde het college van Zaanstad het gebouw is te slecht voor verbouwing. Het nieuw te bouwen gebouw zal kroon van Amsterdam gaan heten, misschien het nabijgelegen station ook maar omdopen tot Amsterdam buiten. We hechten kennelijk totaal niet meer aan de Zaanse geschiedenis.

 • Jan Mulder

  En weer mini huisjes waar geen behoefte aan is. Het merendeel wordt opgekocht door investeerders vandaar ook geen parkeerplaatsen want die zijn niet rendabel genoeg. Iedereen blij behalve de gewone burger die deze exorbitante bedragen voor zo een klein oppervlak niet kan bekostigen

 • Stefan Kortekaas

  dat is dus ën van de reden waarom wij zijn geemigreerd naar het buitenland na 30 jaar Zaanstreek. De elite moet het nieuwe voorbeeld worden om Zaanstad te promoten, SCHAAM JE DIEP gem Zaanstad, slaap zacht en laat het klootjesvolk maar verrekken.

 • Aaf Aafjes

  Lekker hoog bouwen, nieuwe gebouwen worden tegenwoordig altijd veel hoger dan de bebouwing die plaats moet maken.
  Verdichten binnen bestaande bebouwing. Ik hoor nooit protesten over verlies van zonlicht dus stralingswarmte, en de energie die zon/licht geeft aan de huidige bewoners die worden geconfronteerd met deze hoogbouw en enorme schaduwpartijen die kilheid en somberheid doet toenemen bij mensen. En de thermostaat moet sneller hoger. Lekker met deze gasprijzen. Daar hoor ik projectontwikkelaars en gemeente nooit over. In dit geval zal de school een deel van zijn zon/licht vermoedelijk kwijt raken als de zon vanuit het oosten naar het zuiden draait. Zeker in de herfst en winter. De zon is voor iedereen en niet alleen voor de projectontwikkelaar die in een vrijstaande woning woont met de hele dag in huis.
  Aaf Aafjes

  • Jan Mulder

   Ja dit wordt zeker door omwonenden en de school aangedragen alleen heeft dat juridisch geen “gewicht” in de discussie. En inderdaad nog meer verdichting. Het zou juist goed zijn om eens wat groen planten, zie het rapport over de “gezondheid” van Zaanstad. Maar in plaats daarvan gaat gemeente Zaanstad alleen maar meer bouwen bouwen bouwen en verdichten. Alles om een nog dichterbevolkte en onwoonbare stad te creëren

 • Bert Versteeg

  Het voormalige BAM kantoor is in 1928 gebouwd voor Dekker`s Houthandel.
  Jammer dat het wordt gesloopt maar het pand schijnt in zeer slechte staat te zijn.

  • R vd Weerdt

   Ik ken de staat van het gebouw niet, noch weet ik wie de staat beoordeeld heeft.
   Dat gezegd zijnd constateer ik dat het beroerd zou uitkomen als de staat zo goed zou zijn dat sloop niet voor de hand ligt.
   Als ik erg wantrouwend overkom richting het gezag, dan heeft dat gezag het er zelf naar gemaakt. Mededelingen van het bestuur komen slechts overeen met de waarheid als dat zo uitkomt en hebben een zeer beperkte geldigheid. 🌞

 • Paul Kempenaar

  Jammer, ik vond het huidige pand mooi en vol karakter, daar had best wel een kleinschalig appartementencomplex van gemaakt kunnen worden. De geschetste blokkendozen zijn niet erg aantrekkelijk om te zien. (A’dam mag zijn kroon terug van mij)

 • N Schram

  Een voetnoot aan de auteur, kunt u toelichten waar deze zin vandaan komt?
  De beschikbare 37 parkeerplaatsen “worden exclusief aan de toekomstige bewoners verkocht”
  Dit is namelijk totaal niet aan de orde, enige rectificatie is wel terecht.
  Het grootste deel van deze parkeerplaatsen zijn bestemd voor bezoekers.
  Ook zou het u sieren als u inhoudelijke onderdelen als een deelauto zou benoemen, de met beplanting bekleedde grote groene daktuin die gezamenlijk met de achterliggende ontwikkeling zal worden gerealiseerd. Een stukje groen ter vervanging van de bitumen daken en de vele nestkasten die in de woongebouwen worden opgenomen t.b.v. ondersteuning van de flora en fauna.

  Zoals waarschijnlijk bij u bekend heeft Gemeente Zaanstad een flinke woonopgave,
  https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=23035&mNwc=1
  Deze opgave kan niet worden gerealiseerd zonder op sommige plekken de lucht in te gaan en aantallen te maken op de plekken waar dat logischerwijs mogelijk en denkbaar is vanuit stedenbouwkundige visie en het bestemmingsplan.
  Dit alles ter bescherming van uitbreiding naar de groene gebieden. U kunt zich voorstellen wat een grondoppervlakte er benodigd zou zijn als deze aantallen allen grondgebonden woningen zouden betreffen..

 • Ria van Lammeren

  Als je een gebouw maar lang genoeg laat staan zonder onderhoud te plegen,dan MOET het wel gesloopt worden !!!!!
  Waarom hebben eigenaren van gebouwen geen onderhoudsplicht ??????

  • Claudia Van ‘t Slot

   Die is er wel, staat in de Woningwet, alleen de Gemeente moet wel het lef hebben daar op te handhaven…gebeurd in A’dam wel, hier niet want tja…je zult eens wat ouds behouden…ipv slopen en er weer blokkendozen voor terug zetten….

 • Het is mogelijk in sommige situaties om parkeerplaatsen elders aan te leggen of zelfs af te kopen.
  350 meter van je huis bijvoorbeeld.
  De chaos bij de scholen Westerkim en het Buut zal niet minder worden.
  Met zoveel nieuwbouw komen er ook meer kinderen op die scholen. Maar gelukkig is er een prachtige oplossing.
  De Westerkim kan op de parkeerplaats achter Dirk van de Broek.
  Dat noem ik nog eens een prachtige oplossing.
  Knap om de chaos nog groter te maken met ouders die kinderen halen en brengen en de vrachtwagens die o. a Dirk v d. Broek en de andere zaken die daar zitten moeten bevoorraden.
  Als de gedachte is om het leed te verdelen
  hebben er een paar mensen zitten slapen….
  Om van ernstige ongelukken maar te zwijgen.

 • Claudia Van ‘t Slot

  BAM kantoor te slecht? Volgens wie? De ontwikkelaar zeker? Als we dit al te slecht vinden en gaan slopen, dan kan ik wel stoppen met werken in de restauratie…dus @GemeenteZaanstad, waardeer de panden die er zijn en verzin daar wat omheen, ipv sloop/nieuwbouw, dat is ook beter qua circulariteit, CO2, etc…of zal ik de Bond Heemschut maar benaderen voor een lesje Erfgoed waardering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *