Bertrand Russell Tribunaal wordt jaarlijks evenement

Op het Bertrand Russell in Krommenie werd gister gedebatteerd in de geest van de naamgever van de school, de filosoof Bertrand Russell die samen met Jean Paul Sartre een Tribunaal begon tijdens de Vietnam-oorlog.

In Krommenie ging het Tribunaal onder leiding van Nieuwsuur-presentator Joost Karhof over zaken als privacy, de rol van de overheid en veiligheid. In de jury zaten onder meer oud-burgemeester Geke Faber, ROSA-fractieleider Ruud Pauw, wethouder Rita Visscher-Noordzij en politieagent Wouter Zwijnenburg.

Door Marianne Buitenhuis

“Ik ben hier vanmorgen zo binnengewandeld, ik zag geen camera’s en niemand hield me tegen!” Joost Karhof, Nieuwsuur-presentator, pakte zijn rol als moderator van het debat tijdens het tweede Bertrand Russell Tribunaal meteen stevig op. De leerlingen van 4havo, die kort tevoren nog wat onwennig in de debatopstelling waren gaan zitten, voelden zich al snel thuis onder zijn leiding.

Alle stellingen op deze dag vielen onder het thema De Muur. De eerste stelling: ‘Er moet cameratoezicht en pascontrole komen in en om de school om de veiligheid van de leerlingen en hun spullen te kunnen waarborgen’ werd ingeleid door schooldirecteur Sandra Campos.

“We worden toch al gevolgd door camera’s en door je social media-accounts en je telefoon” meenden de voorstanders. Maar de tegenstanders veegden de argumenten van tafel:

“Er is hier geen gevaar, wij hebben een veilige school, waarom zou je voor een niet-bestaand probleem je privacy inleveren?”

Leerlingen debatteerden over stellingen als: “De plaatselijke buurtwacht mag geweld gebruiken”, “Er moet een verplichte DNA-databank komen”, “Er moeten aparte jongens- en meisjesscholen komen” en “De overheid moet alle digitale communicatie van haar burgers kunnen monitoren”.

Wethouder Rita Visscher-Noordzij moest voortdurend voor gemeente Zaanstad in de bres springen, waarvan de jongeren blijkbaar niet een heel hoge pet op hebben. “In Krommenie gebeurt nooit wat”, vond Luna Molenaar uit 4havo, “hier zijn dat soort maatregelen echt niet nodig.” Dat was, met verwijzing naar recente schiet- en steekpartijen, niet iedereen met haar eens.

Naarmate de dag vorderde gingen steeds meer leerlingen staan om hun zegje te doen. Moest Karhof aan het begin nog een beetje trekken, aan het einde verdrongen de leerlingen zich voor de microfoon. De jury was dan ook zeer onder de indruk van de scholieren.

ROSA-fractieleider Ruud Pauw, die ook in de jury zat, nodigde debatter Edgar Alberts meteen uit om in de gemeenteraad te komen als hij 18 jaar is.

Het Bertrand Russell Tribunaal gaat een jaarlijks terugkerend evenement worden. Daarmee wil de school voor havo en vwo recht doen aan het gedachtegoed van de naamgever van de school, de Engelse filosoof/wiskundige Bertrand Russell (1872-1970). Hij riep samen met filosoof Jean Paul Sartre het Tribunaal in het leven om de mensenrechtensituatie aan de kaak te stellen tijdens de Vietnam-oorlog.

Foto’s: Marianne Buitenhuis

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *