Besluitvorming verbinding A8-A9 half jaar opgeschoven

Om de A8-A9-verbinding tot stand te brengen moet een landschapsplan gemaakt voor het gebied tussen Assendelft en Heemskerk (De Stelling van Amsterdam).

Op basis van dat plan wilde de provincie Noord-Holland begin volgend jaar een go/no go besluit nemen. Het plan is nog niet goed genoeg volgens de provincie, de beslissing is nu uitgesteld tot eind 2021.

Als alles ‘goed’ gaat, kan het werk aan de verbinding over een jaar of vijf beginnen.

De Provincie schrijft dat het landschapsplan wordt gemaakt “zodat zorgvuldig wordt omgegaan met het in dit gebied gelegen deel van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam.”

Vanuit de UNESCO is al eerder aangeven dat geen enkele doorsnijding van de Stelling (geen van de alternatieven dus) acceptabel was. De Provincie heeft daar altijd wat luchtigjes over gedaan en de suggestie proberen te wekken dat in hun landschapsplan dat allemaal prima opgelost zou worden: verlaagde wegen zodat de stelling (de forten) niet visueel aangetast werden en meer onderhoud voor de forten. Maar kennelijk is het besef ontstaan dat het wel eens niet genoeg zou kunnen zijn om de UNESCO tevreden te stellen:

“De provincie heeft samen met het ministerie van OCW, het kwaliteitsteam en de onderzoeksbureaus geconcludeerd dat extra inzet van werelderfgoedexpertise nodig is.”

Daarnaast leidt de corona pandemie tot andere vormen van overleg die extra tijd vragen volgens de Provincie. Hierdoor verschuift de planning. Het go/no go besluit door Provinciale Staten is nu voorzien in het 4e kwartaal van 2021.

Eind 2021 wordt het plan aan de UNESCO aangeboden volgens de planning. Als alles goed gaat (go! en goedkeuring door UNESCO en geen grote problemen met bezwaren) gaat halverwege 2025 de eerste schep in de grond.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *