Tegen de bouw van een moskee in Saendelft (Assendelft) zijn 75 bezwaren ingediend. Volgens de indieners zou Zaanstad de meeste ongegrond hebben verklaard omdat ze te laat zijn ingediend.

De indieners bestrijden dat en zullen morgen, woensdag 13 februari tijdens een openbare hoorzitting hun bezwaren toelichten.

Volgens de bewoners zijn hun bezwaarschriften niet te laat. Zij stellen dat ze binnen 6 weken (de verplichte termijn) na publicatie van het besluit om de vergunning aan de moskee te verlenen, hun bezwaar hebben ingediend.

Zij gaan uit van de ‘datum van publicatie’, “dit is immers de datum waarop de bezwaarmakers het voor het eerst hebben kunnen inzien”, schrijven ze op de Facebook-pagina ‘Assendelft bouw Moskee?’.

De gemeente gaat uit van de datum waarop het besluit ‘verzonden’ is, en dat is in dit geval een week eerder. De bezwaartermijn wordt daarmee een week bekort.

Dat klopt, hieronder een screenshot van de bekendmakingen van 24 oktober, het besluit over de moskee is op 17 oktober genomen.

Volgens de gemeente kon er tot 28 november bezwaar worden gemaakt, volgens de bewoners tot 5 december. (Dit gebeurt bij vrijwel alle besluiten, soms zitten er wel 3 weken tussen het nemen van een besluit en publicatie.)

De bewoners stellen dat de hoorzitting “nergens is aangegeven”. Op het overzicht van ‘Openbare hoorzittingen’ op de website van Zaanstad komt de zitting van de 13e inderdaad niet voor. De zitting is om 17 uur op het stadhuis.

We hebben de gemeente gevraagd waarom de hoorzitting niet is aangekondigd, zodra we antwoord hebben vullen we dit bericht aan.

UPDATE: Zaanstad geeft aan dat ze technische problemen ondervindt met de website waarbij hoorzittingen die op de site zijn geplaatst van de site verdwijnen, er wordt aan gewerkt. De agenda van de hoorzitting over de moskee Assendelft is inmiddels wel weer geplaatst.