Is het een gebed zonder end of op hoop van zegen dat de eindoplevering van de moskee dit jaar – Inshallah- nog plaatsvindt? 

In 2018 heeft Zaanstad een stuk grond aan de Omweg in Assendelft verkocht aan de Stichting Ar-Rhama en Kleurrijk Saendelft, is er een positief Bibob-advies afgegeven, de bouwaanvraag ingediend en hebben meerdere informatiebijeenkomsten plaatsgevonden voor de bewoners in de omgeving. 

Op 12 april 2019 werd de eerste paal geslagen en kon eindelijk gestart worden met de werkelijke bouw van Moskee Ar-Rhama, waarvoor nog minimaal € 500.000, – nodig was. Hiervoor is de stichting afhankelijk van donaties, de leden en vrijwilligers die verschillende activiteiten en inzamelingsacties organiseren.

Tussen april 2019 en maart 2023 vinden er bouwactiviteiten plaats, steeds weer afhankelijk van hoeveel er gedoneerd of ingezameld is. In de nieuwsbrief van maart 2023, die op de website van Moskee Assendelft gepubliceerd is, lezen we dat ze druk bezig geweest zijn met de buitenzijde van de moskee en dat deze nu wind- en waterdicht is, waardoor de werkzaamheden binnenin de moskee voortgezet kunnen worden. 

Dat is dan ook het laatste dat er gecommuniceerd is via de website. We zullen zelf verder op zoek moeten naar informatie. 

Op de Facebookpagina wordt er in de meeste berichten gevraagd om donaties, zodat de moskee verder afgebouwd kan worden. Op 23 oktober 2023 wordt vermeld dat ze in de laatste fase van de bouw zijn en op 22 januari 2024 is vermeld dat ze bezig zijn met de afronding, maar dat ze nog steeds donaties nodig hebben. Op de vraag van iemand: ‘is er al zicht op wanneer de bouw voltooid zal zijn?’ Komt geen reactie.

Dan lijkt het erop, in een bericht van 11 maart, dat de moskee open is voor gebed tijdens de ramadan. Op YouTube vinden we de beelden met interviews die dit bevestigen. De moskee ging open, bijna 5 jaar na het slaan van de eerste paal. Zowel de ruimte voor de mannen als voor de vrouwen is beschikbaar. Tijdens één van de interviews wordt echter duidelijk dat het nog niet helemaal af is: 

‘Er is nog aardig wat afbouwwerk dat gedaan moet worden, daar is ook heel wat geld voor nodig. Het begint wel vorm te krijgen, maar om het af te maken is er nog wat nodig.’

Antwoord op onze vragen (of de moskee ook na de ramadan open is voor gebed, wat de planning voor de eindoplevering) kregen we niet. We hebben op verschillende manieren geprobeerd contact op te nemen met het bestuur van Stichting Ar-Rhama en Kleurrijk Saendelft en andere betrokkenen, maar kregen tot op heden geen reactie. Wordt vast vervolgd. 

Door: Dorine Kat