Rechts in Verzet tegen moskee Assendelft

Vannacht heeft de actiegroep @rechtsinverzet het zo druk als een klein baasje gehad. Maar liefst 33 protestborden plaatsten ze tegen de komst van de moskee in Assendelft.

Naast de voorgedrukte affiches op houten borden met daarop de tekst ‘geen moskee!’ en een afbeelding van een doorgestreepte moskee, hangen er ook heuse lakens met handgeschilderde teksten. Op een daarvan meenden wij een hartje te herkennen, maar het bleek om een rood driehoekig uitroepteken te gaan…

Op de Facebookpagina lezen wij dat de groep niet alleen tegen de komst van de moskee is, maar zich ook druk maakt over ‘gelukszoekers’, het ‘feit’ dat het woord ‘kerst’ niet meer mag, en Pinksteren plaats moet maken voor het Suikerfeest, schooluitjes naar moskeeën, testosteronbommen en zwarte piet:

‘En ga zo maar door’…

Rechts in Verzet is al zo’n jaar actief op Twitter (285 volgers) en Facebook (1089 likes). Protesten tegen islam, immigratie, de bouw van moskeeën, buitenlanders, asielzoekers en ‘de elite’ is de samenbindende factor. Het is geen Zaanse maar een ‘nationale’ club.

De borden vertonen grote gelijkenis met de exemplaren die op 25 mei ’s nachts bij het stadhuis van Zaanstad werden geplaatst. Ook die actie werd door Rechts in Verzet naar buiten gebracht.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • Evert Hartog

  Gisteren een gesprek gehad met een aantal jongeren uit Saendelft Oost. Zij vinden dat mensen respectvol met elkaar om moeten gaan, zonder vooroordelen, en dat de moskee er gewoon moet komen. Dat is een heel ander geluid dan al die vooroordelen van de tegenstanders. Jammer dat hun wijk zo wordt bedoezeld met intolerant gedrag. De groep tegenstanders bestaat uit een relatief kleine harde kern.

 • Erik Schaap

  Rechts in Verzet is een extreemrechtse actiegroep die eerder al -uiteraard ook in het holst van de nacht- een islamitisch gebouw in Zaandam bevuilde met spandoeken en stickers en verantwoordelijk was voor het neerleggen van een onthoofde en met ‘bloed’ besprenkelde pop bij een moskee in Amsterdam. De aanvoerder van RiV is Hugo Kuijper, die eerder actief was bij Pegida en de neonazistische NVU: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/activist-die-als-zwarte-piet-basisschool-binnendrong-ik-ben-niet-extreem-rechts-en-geen-racist-~b919cc1fd/

 • Ron Jansen

  Hoewel ik geen directe voorstander ben van actie voeren op deze manier, is er wel een meerderheid in Saendelft tegen de komst van deze moskee. tijdens de laatste GR verkiezingen was VVD de grootse party en de PVV de 2e party. Beiden partijen tegen de komst van de Moskee. Daarnaast valt niet te ontkennen dat Kleurrijk Ar-Rahma een dubieuze reputatie heeft mbt de financiering en werving van geld. Het is op zijn minst heel vreemd dat de grond al verkocht, voordat de uitkomst van het Bibob onderzoek bekend is.

  • Geert Rijken

   Beste Ron,

   De VVD was niet tegen de komst van een moskee. In het debat in de Moskee in Zaandam voorafgaand aan de verkiezingen hebben ze aangegeven dat als het bestemmingsplan het toelaat en het Bibob onderzoek niets aan het licht brengt zij geen bezwaar zien tegen de komst van een Moskee. Er is een ontbindende voorwaarde in het koopcontract bij een negatieve uitkomst van het Bibob. Is ook logisch stel dat het Bibob onderzoek groen licht geeft en de kopende partij alsnog van de koop afziet maakt de gemeente kosten zonder de grond te verkopen. En dat lijkt mij niet wenselijk.

 • Eelco

  Het zou mooi zijn als er (ook) in het Nederlands gepredikt wordt. Goed voor de openheid en transparantie. Kan helpen angstgevoelens weg te nemen en goed voor nieuwsgierigen die eens willen weten waar over gesproken wordt.

  • hans van loo

   Prima suggestie.

  • Ahmet

   Eelco in Sultan Ahmet Moskee Zaandam kan je preek ook in het Nederlands volgen via een bemer

  • Saskia Hille

   Dat wordt er ook.

   Het is een multiculturele club moslims. Zo zit er in het bestuur een Afghaanse, een Pakistaan en een Marokkaan. De voertaal is dus Nederlands opdat iedereen het kan volgen.

   Dit is gewoon bekend.

   • Eelco

    @Saskia: Dat is mooi. Ik wist dat niet en ik heb er ook niets over gelezen. Het zal wellicht geen geheim zijn, maar het is zeker niet bij iedereen ‘gewoon’ bekend. Maar, dankjewel voor de aanvulling!

  • Nordin Nassla

   Beste Eelco,

   Dat zou mooi zijn, dat is tevens onze wens, die wij in de moskee willen realiseren en daarom is onze voertaal Nederlands.

 • Ger Docter

  ,,Ik vind de minachting waarmee zij de meerderheid van de burgers bejegenen schaamteloos en onbegrijpelijk. Die constante krenking zit veel mensen dwars. Die kosmopolieten – politici, intellectuelen, journalisten – hebben geen idee hoezeer zij andersdenkenden krenken omdat ze geen enkele voeling met die mensen hebben.”

 • Saskia Hille

  In mijn ogen is de tegenbeweging puur gebaseerd vooroordelen en racistische overwegingen.

  Is er bij de komst van het vele malen grotere gebouw van de Sportschool zoveel ophef geweest? Zijn er toen spandoeken opgehangen?
  Is er geëist dat de sportschool bij de mensen tekst en uitleg kwamen geven voordat de deal rond was?

  Iedereen zou in zijn handjes moeten knijpen dat er niet nog zo’n groot geval komt, maar een schattig klein gebouwtje achterin het veld. De ontsluiting ligt er al en is berekend op veel meer verkeersbewegingen. Oorspronkelijk was hier een hele woonwijk gepland. En wij wisten bij de eerste bezichtiging van onze nieuwe woning in juni 2017 al dat hier mogelijk een moskee zou komen..dus waarom het voor velen een verrassing is, bevreemd mij.

  De afstand tussen de woningen op de Rekenmeester en de moskee is bijvoorbeeld groter dan die van de heerlijke vrijheid en de sportschool..bovendien wordt het gebouw minder hoog.. Het knapt er alleen maar op..nu is het een plek waar containers staan en er regelmatig vrachtwagens parkeren of een meetingsplek voor weet ik wat..maar het voelt schimmig. Met de komst van de Moskee is dat opgelost.

  Alle Nederlanders hebben het recht om te zijn en geloven wat ze willen en hier ook uiting aan te geven. Of je nou tattoes in je gezicht wil zetten, een minirok wil dragen, een hoofddoek, een driedelig pak enz..of je atheïst bent, jood, boeddhist, enz. Of je nou op GroenLinks of de PVV wilt stemmen..zolang het met respect is voor elkaar.. Of je nou homo, sexeloos of hetero bent..Dat maakt Nederland bijzonder..en dat maakt Nederland Nederland..

  De enorme beweging in Assendelft om een groep moslims buiten te sluiten, bang te maken, de misselijkmakende ophef en uitingen vind ik eng en heel onnederlands! Ik hoop dat er een grote tegenbeweging komt die opkomt voor de Nederlanders en dus voor de komst van de Moskee. Die laten zien dat niemand in ons land bang hoeft te zijn om te geloven wat hij wil.

  Het zou mooi zijn als we dit in grote getalen zouden doen..

 • Saskia Hille

  Bovenstaande schreef ik vorige week op de Nextdoorapp..Ik heb inmiddels geleerd dat er ook veel bewoners oprechte zorgen hebben en dat veel zorg ook door de onbekendheid komt.
  We hebben gisteren met een groepje bewoners een goed gesprek gehad met het moskeebestuur en een toekomstige gebruiker. Dit schreef ik hierover op de Nextdoorapp:

  Het was gisteren heel fijn! Met veel respect over en weer ondanks de meningsverschillen en misverstanden.

  Ik vind jouw oproep Paula, om, als ik zo vrij mag zijn om je zo te interpreteren,
  elkaar als buurt vast te houden en ons niet in twee kampen te laten duwen van voor en tegenstanders..een hele mooie! Ik moet voor mezelf ook oppassen dat ik niet als tegenreactie opeens spandoeken ga maken voor de moskee..want daar voel ik me dan bijna toe geroepen..fijn dat je me scherp houdt

  Ik heb gisteravond geleerd dat ik mezelf ook schuldig heb gemaakt aan vooroordelen..ik was positief verrast dat de kritische vragen oprecht waren en dat er ruimte was voor dialoog. Dat had ik van te voren niet verwacht en dat geeft me veel vertrouwen voor de toekomst.

  Het zou mooi zijn als we gezamenlijk opkomen voor de belangen van de bewoners van de rekenmeester en een goed en positief verloop van de komst van de Moskee..Het bestuur bestaat uit warme, betrokken buurtbewoners, maar het zijn ook amateurs. Best heftig en lastig voor hen om hier goed mee om te gaan. Daarbij kunnen ze best wat hulp gebruiken. Misschien kunnen we daar als buurt wat begrip voor opbrengen.
  Het is nu aan de andere kant wel van groot belang dat het warme gezicht wat wij gisteren hebben gezien..voor iedereen goed zichtbaar wordt en daar ligt voor hun een verantwoordelijkheid om daar snel iets aan te doen..opdat de rust ook terug kan keren

 • Willemsen

  Goh dat er zovele mensen hier zijn die het zo opnemen voor weer een moskee. Inmiddels zijn al zovele moskeeen in opspraak geraakt dus waarom zou je een voorstander moeten zijn voor weer zo’n gebouw. Ik kan me de terughoudendheid van de inwoners me best voorstellen. Het mag ook best wel een tandje minder. Ik heb ook niet de indruk dat die aanhangers van de islam bekend staan om hun onmetelijke tolerantie.

 • Sara Kruik

  persoonlijk vind ik dat er ook geluisterd moet worden naar de mensen die geen moskee willen, ik begrijp het wel, eerst maar eens uitzoeken of er salafisten of wahabisten in komen dat is helemaal geen gezellige groep, en wie het gaat financieren!

  • Bruce

   Dat er naar alle belanghebbenden (met name omwonenden dus) geluisterd moet worden ben ik het met u eens. Maar de wet biedt, mede om vooringenomenheid van politici of ambtenaren te voorkomen, duidelijke regels over wanneer een aanvraag kan worden afgewezen, en wanneer toestemming of een vergunning kan of moet worden verleend. Veel van de argumenten tegen de moskee/ICC zijn redenen die niet kunnen leiden tot het weigeren van de aanvraag. Voor wat betref argumenten rondom de financiering wordt onderzoek gedaan, en kan leiden tot het afketsen van het plan. Op dit punt wordt dan, naar mijn mening, geluisterd naar argumenten van mensen die geen moskee willen. Met betrekking tot argumenten van mensen die, onafhankelijk van de financiering, gewoon tegen zijn omdat ze geen Moslims willen, kan worden geluisterd, maar dat betekent niet dat het meegenomen kan worden in de besluitvorming.

 • Nordin Nassla

  Beste buurtgenoten,

  Via deze weg hebben wij wat vragen met antwoorden voor u op een rij gezet. Hopend u allen hiermee wat meer duidelijkheid te geven over de Moskee Assendelft.

  Vraag & antwoord:
  Hoe wordt de bouw van de geplande moskee gefinancierd?
  De moslimgemeenschap van Assendelft draagt maandelijks een vast bedrag aan de Stichting af. Daarnaast hebben we vanaf 2014 actief sponsoren gewerfd, inzamelingen gehouden bij overige moskeeën in Nederland en benefieten georganiseerd. Het gaat om individuele giften. Er komt geen financiering of sponsoring uit het buitenland. Inmiddels beschikken we over voldoende budget om de bouw van de moskee te kunnen realiseren.

  Er doen geruchten de ronde dat er geld wordt verstrekt door financierders uit fundamentalistische hoek. Klopt dat?
  Dit is pertinent onwaar. Bovendien doorstaan we iedere toetsing door de gemeente

  De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de financiering van de geplande moskee. Wat is de uitkomst van dit onderzoek?
  Tijdens het eerste onderzoek in 2015 is onze boekhouding getoetst. De uitkomst was positief. Op advies van politici uit de gemeente Zaanstad is door de gemeente besloten om tevens een Bibob-onderzoek in te stellen. Dat onderzoek loopt momenteel. De uitkomst zal door de gemeente bekend worden.

  Wat is het nou: een islamitisch cultureel centrum of een moskee?
  Het is een moskee en islamitisch cultureel centrum in één, daarom noemen we het moskee/ICC, waarbij ICC voor Islamitisch Cultureel Centrum staat. Het gebouw dient als gebedsruimte, maar tevens als plek waar activiteiten georganiseerd worden voor de multiculturele groep. We spreken over multicultureel omdat de bewoners verschillende etnische afkomsten (India, Pakistan, Marokko, Suriname…) of achtergronden hebben. Maar ook niet moslims zijn welkom.

  Waarom spreken jullie soms over een islamitisch cultureel centrum en dan weer over een moskee? Dat is toch de zaken anders voordoen dan ze zijn?
  In de tijd dat onze plannen concreter begonnen te worden, en we merkten dat er weerstand was, hadden we geen idee wat nou wel en niet meer handig was om te noemen. Vanaf nu wordt de benaming moskee/ICC gebruikt.

  Past de bouw van de moskee in het bestemmingsplan?
  Ja, de moskee past in het bestemmingsplan van de gemeente Zaanstad.

  Waarom is de naam van de stichting tussentijd veranderd?
  Voorheen heten wij Stichting Kleurrijk Saendelft. Toen de wens om een gebedshuis concreter werd hebben we de Arabische benaming Arrahma toegevoegd. Dit in verband met herkenning en het binnenhalen van sponsoring binnen de moskeeén en islamitische gemeenschap in Nederland.

  Wie zijn de initiatiefnemers van de geplande moskee?
  De buurtbewoners, vertegenwoordigd door de Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft.
  Wie zitten er in het bestuur van Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft?
  Het bestuur bestaat uit 5 geregistreerde leden. 4 van de bestuurders zijn inwoners van Zaanstad met Marokkaanse wortels; 1 bestuurder heeft een Indiase achtergrond.

  Hoe is het idee voor een moskee ontstaan?
  In 2008 zijn er met verschillende bewoners activiteiten opgezet voor jongeren, om zo invulling te geven aan een goede vrijetijdsbesteding en het hangen op straat tegen te gaan. Deze groep, bestaande uit vrijwilligers, werd steeds groter en vormde op een gegeven moment een hechte groep. Vanuit deze vriendschap is het idee ontstaan voor een eigen plek. We kwamen met een voorstel voor een langetermijnplan om een gebouw op te zetten met verschillende maatschappelijke functies. Met de tijd werden de plannen ambitieuzer en de behoefte aan een gebedsruimte groter. Vanaf 2014 wordt er gesproken over de bouw van een moskee/ICC en is Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft gestart met geld inzamelen.

  Waarom willen jullie per se een eigen plek in de wijk; is een moskee wel nodig?
  De moslimgemeenschap in Assendelft heeft de behoefte en de wens om een moskee te laten bouwen. Op deze plek kunnen we samen ons geloof belijden en activiteiten ondernemen. De komst van de moskee zal bijdragen aan sociale cohesie in de wijk. In onze moskee/ICC zal de voertaal Nederlands zijn. Soms zal een preek in het Arabisch onvermijdelijk zijn, maar deze wordt dan direct vertaald.

  Het was toch veel beter geweest om een plek te realiseren waar iedereen terecht kan, in plaats van een plek waar alleen moslims welkom zijn?
  In mei 2015 hebben we tijdens een informatieavond voor buurtbewoners onze plannen gepresenteerd. Als de buurt behoefte heeft aan een plek voor iedereen, kan die wens worden aangegeven bij de gemeente.

  Kunnen jullie niet gewoon een buurtcentrum bouwen en thuis bidden?
  Ook thuis bidden wij. In elk geloof is het samen bij elkaar komen, de verbroedering, een belangrijk aspect. Of het nu in een synagoge, moskee, kerk of klooster is.

  In Krommenie staat toch ook een moskee?
  Dat klopt, maar Moskee Krommenie is een Turkse moskee. Omdat niet iedereen Tuks spreeks, is het voor ons lastig om te begrijpen.

  In het verleden is er veel weerstand geweest vanuit de omgeving en omwonenden. Het kwam zelfs tot een strafrechtelijke vervolging wegens discriminatie. Hoe kijken jullie daar op terug?
  We hebben altijd het gesprek willen aangaan en houden zoveel mogelijk rekening met de wensen van de buren (NB: van 500 m2 naar 340 m2, een groot parkeerterrein, etc). In de pogingen die we ondernamen om openheid te geven over onze plannen, schrokken we echter van de weerstand. Tijdens de informatieavond op 11 mei 2015, die we organiseerden voor geïnteresseerden, bleek het bijvoorbeeld moeilijk om de dialoog aan te gaan. Uiteindelijk heeft Bureau Discriminatie zelfs aangifte gedaan. Wij hebben bewust nooit voor een juridische rechtsgang gekozen omdat we in goede vrede met onze buren verder wilden.

  Is een moskee niet een broedplaats voor radicale ideeën?
  We zijn een hechte geloofsgemeenschap die midden in de maatschappij staat. Initiatieven als een welkomstdag voor nieuwe bewoners in Saendelft, een feestavond voor asielzoekers in Zaanstad en een Iftar-avond voor de hele wijk tonen onze lokale betrokkenheid. Onze deuren staat altijd open, maar er is geen ruimte voor bezoekers met opvattingen die niet overeenkomen met de waarden die in de Nederlandse samenleving gelden.

  Begrijpen jullie de zorgen van de buurtbewoners?
  We begrijpen de gevoeligheden en zijn daarom altijd bereid om met buurtbewoners het gesprek aan te gaan en hun eventuele zorgen weg te nemen. We geloven ook dat heldere en open communicatie zal bijdragen aan het onderlinge vertrouwen.

  Waar komt de moskee precies te staan?
  Volgens de planning komt de moskee aan de Omweg te staan, op het industrieterrein Forbo-strook. De geplande bouwlocatie ligt buiten de bewoonde omgeving, zodat de overlast wordt geminimaliseerd. De meeste bezoekers kunnen ons met de fiets of lopend bereiken. Om er zeker van te zijn dat er op geen enkele manier overlast ontstaat, hebben we bij de bouwplannen voldoende ruimte gereserveerd voor eigen parkeerterrein.

  Hoe komt de moskee eruit te zien?
  De totale oppervlakte bedraagt circa 1400 m2. Hiervan is 340 m2 voor de bouw van de moskee/ICC gereserveerd; de rest voor parkeeroppervlakte en groen. Het idee is dat je de moskee niet kunt zien vanuit de wijk Saendelft Oost. Op de moskee zal een kunstwerk komen te staan, waaraan te zien is dat het om een moskee gaat. Gekozen is voor een moderne architectuur, die past bij het landschap van de streek en maximaal rekening houdt met de omgevingsrichtlijnen en het bestemmingsplan.

  Heeft de moskee de ANBI-status?
  Nee. In de toekomst willen we die status wel gaan aanvragen.

  Zal de gebedsoproep in de omgeving te horen zijn?
  Tijdens elk gebed zal er in de moskee de gebedsoproep plaatsvinden. Dit is echter buiten niet te horen.

  Klopt het dat jullie banden hebben met een omstreden imam?
  Nee, wij hebben geen contact met omstreden personen of organisaties die niet bijdragen aan de waarden die in onze Nederlandse samenleving gelden.

  Namens het bestuur van Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft

 • joop tralala

  Keurig antwoord op de vele kritiek die velen zonder gedegen kennis uiten en vaak racistisch zijn.

 • Burret Olde

  Beste Zaankanters
  we leven met 17 miljoen mensen in Nederland. Daarvan zijn 850.000 moslim, 1,3 miljoen migranten-christenen, 5 miljoen autochtone christenen, ongeveer een half miljoen hindoe, boedhisten en joodse mensen en ongeveer 9 miljoen inwoners zonder religie/met een eigen levensovertuiging. Wat een variatie… samenleven lukt als je 1x maand een kopje koffie drinkt of elkaar uitnodigt voor een maaltijd.
  Check de cijfers op google of kijk bv naar de migratie-cijfers van Nederland. Als migranten ons land binnen mogen komen zijn het veel vaker christen-migranten dan moslim-migranten: https://www.google.nl/search?q=aantal+christenen+en+moslim+sin+Nederalnd&rlz=1C1GGRV_enNL751NL751&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=H114G_X9fcrucM%253A%252C9jxCT65cOV4icM%252C_&usg=__XtD95pwpXhXwi4qHKSvAzXbCjdE%3D&sa=X&ved=0ahUKEwiar-Tc7sHbAhUKCcAKHSraBWoQ9QEIVjAG#imgrc=H114G_X9fcrucM:

  • Rob

   Om het verder te differentiëren: 1 op de 20 inwoners heet moslim te zijn, 1 op de
   38 gaat wel eens naar een moskee. De helft daarvan is man en een
   klein deel van die laatste categorie noemt zichzelf salafist.
   Tijd dat we het weer eens gaan hebben over belangrijke zaken.

 • Brabozaankanter

  Gewoon Welkom ! Om het maar even kort te houden …

 • Linda

  Welkom! Mits er geen geldstroom of invloed uit niet-vrije landen komt. Ik vind het op geen enkele manier recht te praten als er niet-vrije partijen invloed kunnen uitoefenen op Nederlandse inwoners/ jongeren die naar de moskee gaan. Denk: vrouw-onvriendelijk/ homohaat/ etc. Iedereen moet kunnen zijn wie hij wil zijn.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *