De Ayasofia moskee aan de Paardebloemweg 21 in Zaandam (Kogerveld) wil het bestaande gebouw laten slopen en op die plek een nieuwe moskee laten bouwen.

Voor de sloop en bouw is een ‘aanvraag omgevingsvergunning’ bij Zaanstad binnengekomen. Tegen de aanvraag kan nog geen bezwaar worden gemaakt. Dat kan pas nadat op de aanvraag is besloten.

De vergunning voor de huidige moskee werd in 1981 door Zaanstad verstrekt. De moskee kwam in een oud schoolgebouw. De bouwkosten waren destijds fl. 118.000,-.

Tussen 2011 en 2013 ontspon zich een juridische strijd tussen het moskeebestuur (stichting De Islamitische Stichting Zaanstad) en Zaanstad over een winkel die illegaal op het terrein van de moskee zou worden geëxploiteerd. Zaanstad verbood de winkel en legde een dwangsom van € 20.000 euro op omdat de moskee de winkel niet sloot. Het moskeebestuur ging tegen die besluiten in beroep maar verloor dat uiteindelijk bij de Raad van State in 2023.

Door Piet Bakker. Foto boven (2006): Wim de Jong (gemeentearchief Zaanstad), onder: de winkel in 2008 (Google Streetview). Bron: aanvraag omgevingsvergunning, gemeentearchief, rechtspraak.nl