Bijna 700 gevluchte Oekraïners in Zaanstreek

In de Zaanstreek zijn sinds het begin van de inval van Rusland 664 Oekraïners ingeschreven. In Zaanstad zijn 536 mensen ingeschreven die afkomstig zijn uit Oekraïne, in Wormerland zijn dat er 93 en in Oostzaan 35. Van de vluchtelingen zijn er 146 jonger dan 18 jaar.

Dat blijkt uit recente gegevens van het CBS. Het gaat om ingeschrevenen in de periode tussen de Russische inval (24 februari) en 10 oktober 2022.

Onder meer door deze toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne groeide de Nederlandse bevolking de eerste drie kwartalen van 2022 met 191 duizend inwoners. Dat zijn er volgens het CBS:

“ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aantal immigranten was hoog. Deze laatste groep bestond voor 30 procent uit mensen die uit Oekraïne kwamen. Begin oktober telde Nederland bijna 17,8 miljoen inwoners.”

Tot en met september vestigden zich 317.900 immigranten in Nederland. Ruim 97.000 van hen kwamen in verband met de oorlog in Oekraïne naar Nederland. Er vertrokken in dezelfde periode 129.400 mensen naar het buitenland.

Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Zaanstad vooral opgevangen op de riviercruiseschepen Lisabelle en Cezanne (capaciteit 255 mensen). In de voormalige basisschool Et Buut kunnen 45 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen terwijl in een pand van kinderopvang Baloe in Wormerveer ook een klein aantal Oekraïense vluchtelingen verblijft. In Wormerland zijn woningen in de Gele Lisstraat geschikt gemaakt voor opvang, in Oostzaan worden vluchtelingen opgevangen in een hotel en een B&B. Ook worden vluchtelingen opgevangen door particulieren.

De veiligheidsregio Zaanstreek Waterland staat volgens een recent onderzoek van de Volkskrant bijna onderaan bij de opvang (maar het is een relatief kleine regio). De verplichting van ruim 2.000 is nog niet gerealiseerd. De opvang in Purmerend liep vertraging op zodat vluchtelingen tijdelijk weer in Taets werden opgevangen. Zaanstad wil wel 100 tijdelijke woningen in Assendelft voor vluchtelingen.

Door: Piet Bakker; cijfers CBS, foto: Erik Schouten (cruiseschepen aan Havenstraat waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *