Boek Walraven van Hall van Erik Schaap verfilmd (of toch niet?)

Erik Schaap is het een beetje zat. Hij schreef het levensverhaal van de Zaandamse effectenhandelaar Walraven van Hall omdat hij vond dat het moest.

Er bestond geen echte andere biografie, terwijl het hier gaat om de belangrijkste financier van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, een spil van de ondergrondse.

In 2006 verscheen zijn boek Walraven van Hall, premier van het verzet (1906-1945), in 2014 kwam een tweede, aangevulde editie uit.

Dat Walraven een bijzondere man met een wereldgeschiedenis was, ontging Hollands Hollywood niet. Rutger Hauer meldde zich om er een film over te maken. Er reisden twee scenaristen af naar Schaap in Zaandam, om teleurgesteld te ontdekken dat die Van Hall veel te integer was. Een oorlogsfilm zonder minnaressen, bommen en granaten werd een te moeilijk verhaal.

NL Film
In 2011 ontdekte NL Film het verhaal ook, er werden topacteurs aangetrokken en Marieke van der Pol schreef het script. Inmiddels zijn de opnames achter de rug. Erik Schaap had daarin geen enkele rol, want hoewel hij zijn expertise had aangeboden, er werd nimmer teruggebeld.

Toch hebben wij het ernstige vermoeden dat de rol van Schaap stiekem groot was. Onmisbaar groot zelfs. Zijn boek lag op de set, zijn boek werd door de producer vol met geeltjes rondgedragen, zijn boek werd gebruikt om mee te nemen naar potentiele geldschieters voor de film en zijn boek werd gebruikt door Marieke van de Pol de scriptschrijfster.

Toen hoofdrolspeler Barry Atsma afgelopen week een afbeelding van het boek van Schaap de wereld in twitterde, verwijderde hij het binnen tien minuten.

Waarom?
Naar de reden kunnen we alleen maar gissen. Wil NL Film voor een dubbeltje (of eigenlijk voor nul komma nul) op de eerste rang zitten? Of vinden ze de verkoop van een ‘eigen’ film-uitgave van het verhaal van Walraven van Hall belangrijker dan recht doen aan de man die de geschiedenis bovenhaalde?

Wij sluiten ons aan bij de woorden van Erik Schaap:

Eén: Bankier van het verzet zal zelfs bij benadering niet zo integer zijn als de man die daarin centraal staat. En twee (in alle bescheidenheid): het boek is beter.

Wij hebben NL Film om commentaar gevraagd, maar kregen vooralsnog geen contact met de woordvoeder. Wij vullen aan zodra er iets gemeld wordt.

Update: Kim Duin, persvoorlichter van NL Film laat weten: 

Het verhaal over de Bankier van het Verzet, Walraven van Hall, betreft een historisch belangrijk onderwerp waar enorm veel boeken over zijn geschreven.

Voor de ontwikkeling van het scenario van deze film hebben wij vanaf het eerste begin nauw samengewerkt met de familie Van Hall. In overleg met de familie hebben wij voor de structuur van het scenario gekozen primair gebruik te maken van de expertise van historicus Wim de Bell. De Bell werkt al langere tijd aan een wetenschappelijke biografie over Walraven van Hall en is een erkend expert met betrekking tot dit onderwerp. Uiteraard is voor de research voor de film al het beschikbare materiaal gelezen, waaronder tevens het boek van de heer Schaap, maar voor de structuur en de inhoud van de film heeft het boek geen betekenis gehad. Dat was gezien de actieve medewerking van de familie en de heer de Bell ook niet nodig. De suggestie dat voornoemd boek de basis vormt voor de film is pertinent onjuist.

Lees hier het stuk dat Erik er over schreef (en ja, ook dat is beter dan alles wat hierboven staat).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • avandok

  Een zaak voor de nieuwe auteursvakbond die sinds 1 januari in de lucht is?

 • TheMX

  Vraagje, Hoe weten jullie dat zijn boek is gebruikt voor geldschieters, op de set en op geeltjes door de producer?

  • Merel Kan

   Goede vragen! Zoals we schreven onderaan het stuk: waarschijnlijk is het oorspronkelijke verhaal van Erik veel beter. We hebben eea ingekort gebracht. De geeltjes (post-it’s) kwamen van een lid van de familie Van Hall, dat het boek op de set was stelt Erik in zijn post op de site Mei tot Mei: ‘In het voorjaar van 2017 raakte ik in gesprek met een dame die betrokken is bij de distributie van de Van Hall-film. Ze toonde me enkele foto’s waarop Jacob Derwig op de filmset door mijn boek bladert’ http://www.meitotmei.nl/nee-mijn-boek-is-niet-verfilmd-of-toch/ (het lezen waard).
   Het boek is besteld (en gelezen) door Jessica Durlacher: -Jessica Durlacher in Hollands Diep: “Lees het boek van Erik Schaap over Van Hall.”- Daarbij schreef Erik het volgende blog in 2011: https://eriksgaap.wordpress.com/2012/06/11/van-hall-the-movie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *