Bonje bij VVD… minderheids-college Zaanstad?

De VVD wilde er zelf niet over praten tijdens de raadsvergadering. Maar dat belette de oppositie niet speldenprikken uit te delen richting ‘de grootste partij van Zaanstad’.

Heeft het college nog wel een meerderheid? Twee van de zes VVD’ers waren gisteravond afwezig. De afgezette fractievoorzitter Marianne de Boer-Doeves en mederaadslid Simone van Otterloo.

Dat De Boer was afgezet was al duidelijk, maar in de mededeling die de VVD online zette stond toch echt:

“Marianne de Boer-Doeves zal onderdeel blijven van de VVD fractie en als fractielid het liberale geluid laten horen in de aanloop naar de vaststelling van de voorjaarsnota, welke momenteel voorligt in de gemeenteraad.”

Tijdens de raadsvergadering waarin de voorjaarsnota werd vastgesteld was geen enkel liberaal geluid van De Boer te horen. Dat was niet zo vreemd, ze was er namelijk niet.

Maar ook de stoel van VVD-raadslid Simone van Otterloo was leeg. De VVD liet zich niet verleiden om ook maar iets over de affaire te zeggen maar de afwezigheid van beide nieuwkomers (pas sinds vorig jaar in de raad) duidt op ruzie in de liberale gelederen.

Blijven de De Boer en Otterloo weg, dan verliest de coalitie haar meerderheid. Dat gebeurt ook ze niet terugkeren als VVD’er maar als onafhankelijk lid of een nieuwe fractie beginnen.

Als één van hen aftreedt, schuift steunfractielid Harm-Jan Egberts door. Als ze beiden terugtreden is Metin Aksoy de volgende op de lijst. Hij is overigens geen steunfractielid, dat is José Puiman die na Aksoy op de lijst staat.

POV’er Harrie van der Laan probeerde VVD’er Tjeerd Rienstra te verleiden iets over de gekrompen fractie uit de doeken te doen maar de waarnemend waarnemend fractieleider trapte er niet in.

Het resultaat van de afwezige VVD’ers was dat er maar 18 stemmen (i.p.v. 20) tegen het motie om een wethouder minder te hebben in Zaanstad. (maar er waren er ook maar 18 voor)

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *