Bootjes-file Hanenpadsluis (timelapse)

De foto is niet gemaakt in Sneek, Lemmer of Muiden maar gewoon uit Zaandam. Een bootjes-file in en voor de Hanenpadsluis.

Zes boten in de sluis, vier in de wachtrij. Volgens de sluiswachter was het inderdaad vandaag drukker dan normaal. Maar het is ook geen normaal weer natuurlijk.

De sluis – een provinciaal monument – stamt uit 1713 en is eigendom van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Wij maakten een timelapse (7 seconden) van het uitvaren van de eerste zes bootjes en het sluiten (met de hand) van de sluisdeuren.

De wachtrij in de Hanenpadsloot
Bootjes in de sluis
Deel dit artikel:

9 reacties

 • M. vd Poel

  Echt, ik viel bijna van mijn stoel. 6 bootjes in de sluis, 4 in de wachtrij. Kwam nog net niet bij de landelijke filemelding voor bootjes. Maar ja je moet toch wat uit je duim zuigen in de komkommertijd, die bij de Orkaan 365 dagen per jaar duurt. Nog een bijkomend positief bericht, het doorgaand wegverkeer ondervind geen hinder. De brug heeft geen beweegbaar gedeelte.

  • ed renkema

   Landelijk zal het zeker niet interessant zijn, maar voor de velen die op dit moment op de Zaanse wateren zijn denk ik wel. Buiten dat is de Orkaan gelukkig geïnteresseerd in de regio en niet in duimen zuigen.

  • Johan Nes

   Wat een zure reactie , en dan toch regelmatig de berichten op deze site lezen.
   Maar als het om de inhoud gaat dan zou ik zeggen biedt uw journalistieke vaardigheden aan om een positieve bijdrage te leveren.

  • De Orkaan

   Rinus, je bent 365 dagen van het jaar welkom.
   Maar je moet wel weten dat we alleen aan duimzuigen doen onder ons dekbedje en op 1 april. Wat je ziet op de foto’s en het filmpje in dit artikel is echt. Waar gebeurd in de Zaanstreek.
   Blijf vooral reageren (liefst onder één naam), en als het je allemaal niet bevalt dan ben je op geen enkele manier verplicht tot een bezoek.

 • Ton van Heeswijk

  Lekker nautisch

 • Afgelopen week gelezen in het parool (helaas geen link) maar het schijnt dat de Hanenpadsluis, net als de sluis bij de Overtoom in Westzaan, moeten wachten met schutten tot de sluis vol is. Dit in verband met het tegengaan van de verzilting van de achterliggende polders. Het schijnt zo droog te zijn dat er niet genoeg zoet water(regen) aangevoerd wordt en het water in het Noordzeekanaal en de Zaan is te zout(brak) om zomaar de polders in te laten lopen nu het niet genoeg regent.

  Dit is trouwens de Honingsluis in Zaandijk rond een uur of één, daar was het ook druk 😉

  https://esteie.nl/2022/08/14/zondag-14-augustus-2022-bootjes/

 • S. Meijn

  Mooie foto,s, toch div. Oostzaners die de weideblik gaan verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *