Bouw Bankier Begint

Aan de Westzijde in Zaandam, waar de ooit de Zaanlandse Schoenhandel was gevestigd, is de verbouwing gestart die het pand moet omtoveren tot appartementencomplex De Bankier.

De winkel stond aan de Westzijde 40 stond al geruime tijd leeg, na de Schoenhandel kwamen Giraffe en Big Bazar in het pand, in 2017 zat er korte tijd een pop-up-winkel.

De begane grond wordt winkelruimte. In de twee bovenverdiepingen en een extra woonlaag worden 12 koopappartementen gebouwd, “elk met één slaapkamer, gescheiden badkamer en toilet. De gebruiksoppervlakken variëren van circa 49 tot bijna 87 vierkante meter.” De appartementen gaan tussen de € 215.000 en € 299.000 kosten volgens Thijssen Makelaardij.

Die naam dankt het complex aan ‘bankier van het verzet‘ Walraven van Hall die ooit op nr. 42 woonde, een pand dat inmiddels gesloopt is.


Morgen publiceert De Orkaan een verhaal van Martin Rep over zijn belevenissen bij de Zaanlandse Schoenhandel.


Ook Sjoerd Soeters maakte ooit een schets voor het gebouw.

Het gebouw komt naast het historische pand Westzijde 38. Op de impressie (Wonen in de Zaanstreek) hieronder zijn beide panden te zien.

bankier_westzijde nieuw

Het ‘oude’ ontwerp

De Zaanlandse Schoenhandel werd in het begin van de jaren zestig gebouwd. Destijds was er al een conflict tussen de architect en de welstandcommissie (foto gemeentearchief 1973).

Hier nogmaals de werkzaamheden van begin deze week.

zaanlandse schoenhandel 24 maart 2020 orkaan

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Joep Westerveld

    De afbeeldingen van het pand De Bankier zijn van een eerder afgewezen versie. De wijzigingen zitten vooral op de bovenste verdieping en in de gevels begane grond.

  • Bert Versteeg

    Als de verbouwing gereed is dan is het een aanwinst voor de Westzijde.
    Het oude,begin 18e eeuwse pand, waar Czaar Peter de Grote in 1717 nog een paar dagen heeft gelogeerd bij de familie Calff, komt zo veel beter tot z`n recht.
    Persoonlijk vind ik het onderste ontwerp iets fraaier dan het bovenste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *