Mevrouw Olthof-Mulder, schenker Westzijde 38, overleden

Vandaag is mevrouw M.C.W. Olthof-Mulder gecremeerd. In augustus schonk mevrouw Mulder, die 91 jaar werd, het pand Westzijde 38 aan Stadsherstel.

Zij stelde als voorwaarde dat Stadsherstel het pand zou beschermen en het luchthuis ter beschikking zou stellen aan de stichting Monet.

Mevrouw Olthof heeft tot voor kort nog gewoond in het pand dat zij kocht samen met haar man, neuroloog P.W.L. Olthof. Dr. Olthof overleed in 1970. Mevrouw Olthof heeft haar laatste dagen noodgedwongen doorgebracht in een verzorgingshuis.

Voordat mevrouw Olthof-Mulder met haar man in 1961 eigenaar werden van het pand waren haar ouders, het echtpaar W.J. Mulder-van der Werf, vanaf 1946 de bezitter van het monumentale pand.

westzijde38

Mevrouw Olthof woonde in het  huis met haar zoon Alberto die een website onderhoudt met foto’s van het pand, het luchthuis, de eigenaren en de historie. In september hield Alberto Olthof nog een presentatie over het historische pand. (de foto boven komt van de website)

Peter de Grote

De Zaandamse reder Nicolas Calff liet in 1704 het huis bouwen, tsaar Peter de Grote en tsarina Catharina bezochten het in 1717. Het bijbehorende luchthuis inspireerde Claude Monet in 1871 voor twee schilderijen.

Mevrouw Olthof en haar zoon willen niet dat het pand gesloopt wordt om er appartementen te bouwen. Stadsherstel en de familie Olthof vonden elkaar waarna mevrouw Olthof haar monument aan de Vrienden van Stadsherstel heeft geschonken. Mevrouw Olthof heeft in haar testament vastleggen dat ze een deel van haar vermogen aan de Vrienden nalaat voor restauratie en het onderhoud.

Het luchthuis wordt tegen kostprijs voor een periode van 10 jaar ter beschikking gesteld aan de Stichting Monet in Zaandam. Dit huis heeft een link met Monet: het is namelijk heel aannemelijk dat het luchthuis op twee schilderijen van Monet is afgebeeld.

MonetTheehuis

De befaamde Westzijderol uit 1760 laat het huis ook al zien:

westzijderol

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Gert Jan Negrijn

  Gecondoleerd Alberto, veel sterkte toegewenst.

 • Willy schagen

  Gecondoleerd. Wat n mooi gebaar ik had dit nog niet eerder gehoord

 • Tina kwast

  Alberto gecondoleerd ook voor je Broer Wim
  Ik wens je veel sterkte en door dit bericht te lezen en de foto s te zien geeft het mij vele mooie herinneringen aan jouw lieve ouders en jullie beiden terug ik draag het mee als een zeer bijzondere dierbare tijd die ik mocht ervaren.

 • Thes

  Mijn condoleance aan de familie.
  Wat een prachtig gebaar van haar. Zo,n uniek gebouw moet gewaard blijven.

 • Jeroen

  Mijn condoleances voor de familie…
  Maar, redactie, bovenstaand Monet-schilderij toont NIET het luchthuis waarover gesproken wordt. Het luchthuis wat je hier ziet is al in gebruik,
  officieel sinds vorige week, als “Het atelier van Monet”.

 • Dwarsligger

  ‘… in het pand dat zij 45 jaar geleden kocht samen met haar man …’ 45 Jaar geleden was het 1971. Als neuroloog Olthof in 1970 overleed, dan kon hij het niet in 1971 kopen. Welk getal/ jaartal klopt niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *