Bouw biomassacentrale gaat gewoon door

Ondanks dat de Raad van State de vergunningsverlening voor de biomassacentrale in Zaandam ‘on hold’ heeft gezet, gaat de bouw van de centrale aan de Gouw gewoon door.

De vergunning betreft volgens de gemeente het in gebruik nemen van de centrale. Zaanstad heeft alleen een vergunning verleend voor de bouw. En die kan gewoon doorgaan.

In de praktijk kan dat dus betekenen dat de nieuwe centrale naast het Pascal-college niet in gebruik kan worden genomen en dat ook het warmtenet werkloos blijft: een miljoenenverlies.

Op woensdag 29 mei werd bekend dat het PAS (Programma Aanpak Stikstof) is verworpen door de Raad van State. Wethouder Krieger schreef dat “het bevoegde gezag de toestemmingsverlening heeft opgeschort”. Dat gaat over een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming, en daar gaat de gemeente niet over maar de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUDNHN).

De woordvoerder van wethouder Krieger stelt: “De omgevingsvergunning (waar gemeente over gaat) is nog steeds verleend en daar is niets aan veranderd.”

Zaanstad kan op basis van de uitspraak van de RvS dus geen bouwstop opleggen.

Ook in Diemen – waar een nog grotere centrale komt – wordt doorgebouwd. Daar is exploitant Vattenfall (vroeger Nuon) van plan de centrale gewoon in gebruik te nemen.

Open haard

Over de uitstoot van de centrale in Zaandam is onenigheid. Hoogleraar Martin Junginger van de Universiteit Utrecht zei bij Radio EenVandaag dat de centrale in Zaandam (die 2000 woningen moet verwarmen) net zoveel fijnstof uitstoot als drie open haarden. Hij zei dat op grond van cijfers van Jaap Koppejan van BioForte, de ontwerper van de centrale.

De Volkskrant checkte de claim en kwam tot de conclusie dat de definitie van Koppejan niet aansloot bij de gebruikelijke definitie van bijvoorbeeld TNO. De centrale in Zaandam zou net zoveel uitstoten als 12 open haarden. (Ook niet veel, maar wel meer dan de claim van Koppejan.)

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Ton Lameijer

  Als ik bladeren in mijn tuin verbrand krijg ik een forse boete want ik ben dan een grote vervuiler. Als de Biomassa centrale er komt, en geloof me, hij komt er, links om of rechts om, dan verstookt deze honderden kub’s hout per jaar en
  dan praten we over milieu vriendelijk. Snapt u het nog?

 • Daans

  Ja, serieus? Dus de gemeente heeft lak aan de wet- en regelgeving? Zoals met zoveel zaken. Er staat mij iets van bij dat een Biomassacentrale alleen gebouwd mag worden buiten een straal van een x aantal kilometers buiten woonwijken. Dat zal ik nog eens opzoeken…

  Hieronder een linkje waar wat meer informatie over die troep te vinden is.

  https://themasites.pbl.nl/biomassa/

 • Jaap Meeuwsen

  Deze gemeente heeft ze echt niet alle 24 in een kratje zeg.
  Altijd makkelijk natuurlijk als de verantwoordelijken het niet uit hun eigen zak hoeven te betalen de boeven.

 • Egbert Visser

  De gemeente Zaanstad is altijd al naief geweest.
  Een klein kind kan zelfs bedenken dat als je iets niet mag gebruiken het ook geen zin heeft om het te bouwen!

  • De Orkaan

   Heeft niks met naïviteit te maken (van Zaanstad althans) maar met de wetgeving. Als Zaanstad een bouwstop afkondigt zonder wettelijke grondslag volgt er een claim van BioForte die de gemeente opnieuw veel geld kan gaan kosten (en door de rechter waarschijnlijk vernietigd zal worden). Of de inwoners daar zo veel mee opschieten betwijfelen we.

   • Jaap Meeuwsen

    Het lijkt me handiger wanneer Zaanstad gewacht had totdat alles rond was en dan pas gaat bouwen,zo hoort het,zo moet de burger ook handelen.
    Maar ja, Zaanstad hè ?

    • De Orkaan

     Alles was rond. De uitspraak van de RvS betrof een landelijke zaak, daar kan Zaanstad geen rekening mee houden. Bovendien bouwt Zaanstad niet, de gemeente gaf alleen een vergunning af…

 • Ton van heeswijk

  1 cruiseschip staat gelijk aan 12 biomassacentrales

  • Jaap Meeuwsen

   Zo lust ik er nog wel een paar. Appels met peren vergelijken dit.

  • Egbert Visser

   Zeker cruiseschepen uit de tijd van de Titanic?
   Cruiseschepen worden steeds moderner en hebben inmiddels relatief schone motoren !
   Liever 12 cruiseschepen in het Noordzeekanaal dn 1 biomassacentrale langs de Gouw.

 • Ton van Heeswijk

  De verwachtte uitstoot vergelijken met een aantal open haarden komt mij niet geloofwaardig over. Beter om de werkelijke waarden te noemen.

 • Bert Schaap

  Men heeft zoveel politiek correcte klimaat oogkleppen op, dat men het rendement van zo’n centrale en warmte systeem vergeet. Geneuzel over hoeveel openhaarden etc. In de praktijk (Purmerend) houdt men de werkelijke rendements cijfers liever onder de mat. Men is zo overtuigd van het gelijk, dat men de feiten gewoon liever niet benoemd. Een soort NOS journaal zeg maar…

 • Jaap Meeuwsen

  Las overigens dat er in North Carolina, Amerika bossen gekapt worden voor brandhout en Nederland dat inkoopt ( bron: https://nos.nl/artikel/2307707-amerikaans-protest-tegen-nederlandse-subsidie-voor-biomassacentrales.html ) om onze biomassacentrales te stoken.
  Nederland maakt daarbij gebruik van een rekentruc.
  De CO2 die bij de verbranding van biomassa vrijkomt, wordt volgens internationale afspraken niet opgeteld bij het land dat de biomassa verbrandt, maar bij het land waar de biomassa vandaan komt, in dit geval de VS.
  Voor de VS maakt het niets uit, omdat de VS zich uit het klimaatverdrag van Parijs heeft teruggetrokken.
  Nou zeg, dan zijn we lekker netjes bezig toch ?

  Ik begin al dat gezeur over stikstof / Co2 aardig zat te worden.
  Begrijp me goed, er moet zeker iets gebeuren maar zoals met alles in Nederland moet het liefst volgend jaar allemaal opgelost zijn.
  En dat gaat nu eenmaal niet.

  Wanneer ik ook lees dat ruim 30 % van de stikstof ons land binnen waait vanuit ons omringende landen, hoezo EU ?
  En dan mag ik over een paar jaar niet meer met mijn benzineauto rijden ?
  Deze problemen zijn alleen op te lossen door goede gelijke Europese afspraken te maken. Beste natuurlijk wereldwijd.
  En zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *