Brand in het voormalige Weeshuis in Oostzaan

Zondagavond – 26 maart – kwam tegen 20.00 uur een melding woningbrand aan het Zuideinde in Oostzaan binnen bij de hulpdiensten. De woning betreft het voormalige Weeshuis van Oostzaan. Op een pand vol rook na viel het uiteindelijk allemaal mee. Het historische pand is gelukkig behouden gebleven

Een familielid van de bewoners kwam in de woning en merkte op dat de woning vol rook stond. Hierop is de brandweer gealarmeerd. Eenmaal ter plaatse werd ontdekt dat er een lamp in een plantenbak was gaan smeulen. De brandweer heeft de smeulende plantenbak naar buitengebracht.

Door het adequate handelen is voorkomen dat er verder brand is uitgebroken. Als de smeulende plantenbak niet was geconstateerd zou er brand zijn uitgebroken. Door de flinke rookontwikkeling is er rookschade in de woning ontstaan. De brandweer is de woning aan het ventileren. Stichting Salvage zal helpen met het afhandelen van de schade.

Wij filmden na de grote rook:

Het historische pand aan het Zuideinde werd in 1695 gebouwd als een buitenhuis. In 1774 werd het huis door de regenten van Oostzaan (bestuurders, landeigenaren) gekocht en verbouwd tot een weeshuis. Bijna 170 jaar lang groeiden er Oostzaanse weeskinderen in op. We schreven er over in de Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *