Vrijdagavond – 29 september – tegen 23.00 uur zagen bewoners van de Zwanenbloemkade rook boven de tennisbanen aan Karel Lotsylaan in Zaandam. Zij alarmeerden de brandweer die snel ter plaatse was.

Op het terrein van voormalige Tennisvereniging De Gouw is brand gesticht. Deze tennisvereniging is gefuseerd met LTVZ en zijn gezamenlijk verder gegaan onder de naam TopZ in Sportpark Hoornseveld. Het oude terrein wordt hierdoor niet meer gebruikt en ligt er verlaten bij. Op een verlaten stuk is een bank met kussens bovenop een houten kist met zandzakken gegooid en vervolgens in brand gestoken. Vlak naast de houten kist lagen een lege fles wasbenzine en een doos lucifers.

Nadat de brand geblust was ging de brandweer iets verderop op het terrein kijken, omdat er een sterke brandstofgeur hing. Op de achtergelegen tennisbanen lagen ook lege flessen wasbenzine en waren de velden bezaaid met aanmaakblokjes. Ook lagen er her en der ontplofte spuitbussen en luciferdoosjes. Op meerdere plekken zijn schroeiplekken te zien. Het lijkt er dus op dat een stel onverlaten vaker op dit tenniscomplex fikkie aan het stoken is geweest.

Het is een vreemde plek om brand te stichten, omdat het terrein met camera’s wordt bewaakt. Op slechts een paar meter van de brandhaard staat duidelijk in het zicht een verplaatsbare cameramast met meerdere camera’s.

Bijdrage door Michel Schermer