Brommers en fietsen gescheiden op Hempont

Fietsers op de Hempont staan vanaf nu niet meer tussen walmende brommers die al starten voordat de slagbomen van de pont open zijn gegaan.

Eén van de drie opstelplaatsen voor auto’s op de Hempont is vanaf gistermiddag afgezet met schotten en alleen toegankelijk voor bromfietsen.

Fietsers hebben nu meer ruimte terwijl automobilisten een derde van hun plekken zien verdwijnen.

Officieel is het verboden om brommers te starten op de pont of met ronkende motor de pont op te rijden, maar aangezien niemand zich aan deze regels hield, is gekozen voor deze oplossing.

brommers hempont 2

De eerste berichten deze morgen van de fietsers waren positief.

Ook Sonja Puhl-Diehle van de Zaanse Fietsersbond toonde zich verheugd.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Jan Koster

  dit gaat niet werken. er zijn meer scooters dan fietsers op de pont. door de nieuwe situatie is er te weinig ruimte voor de scooters en teveel voor de fietsers. bovendien staan de scooters in de wind en regen en de fietsers niet. beter is het om de fietsers het pad aan de westkant van de pont te geven, dan kunnnen ze direct het fietspad op. de oostkant is dan voor de scooters. mochten er in de spits teveel scooters zijn, dan rijden die eerst het autodeel op, tot aan de klep, waarna de auto’s aan de beurt zijn.

 • Erik Esteie

  Vanmiddag(14.20) was er al te weinig ruimte voor de scooters, terwijl het fiets gedeelte bijna leeg was
  Het overschot aan scooters werd nu tussen de auto’s geplaatst waardoor er nog minder ruimte overbleef voor de auto’s en gelukkig waren er niet zoveel auto’s zodat iedereen nog mee kon….
  Ik ben benieuwd hoe dat gaat als het wat drukker is, dan wordt de wachttijd voor auto behoorlijk langer. Ook zal het leuk worden als er twee vrachtauto’s in de rij staan(die gaan voor). Met twee vrachtauto’s is de pont nu vol en kan er echt niks meer bij terwijl ze vroeger naast elkaar konden staan waardoor er nog ruimte bleef voor auto’s

  Ik vind het geen goede actie en ik heb persoonlijk geen last van de scooters

 • Johanv

  Walmende scooters is al lang verleden tijd. De meeste scooters hebben een katalysator en zijn 4 tact hebben dus minder uitlaatgassen dan opstartende auto’s. Een vrij onzinnige maatregel dus.

 • De Orkaan

  Het pontpersoneel – althans dat deel dat wij spraken – vond het brommerdeel vrij smal, terwijl er meer ruimte beschikbaar is op de linker autostrook.

  Dat er geen overlast is, is nog maar de vraag. Vooral tussen 7 en 8 en tijdens de avondspits zijn er nogal wat bromfietsers die het nodig vinden om ver voordat de klep open gaat te starten en de gaskraan lekker open te zetten.

  • Johanv

   In de uitlaatgassen staan gebeurt verderop ook bij de stoplichten met wachtende fietsers en scooters . Bovendien geldt deze maatregel met dit verkeersbord niet voor snorfietsen en snorscooters. Verder is het aan de pontbaas om de overtreders te bekeuren. Gelukkig waait het 110 van 100 stevig dus zal je niet meer last hebben van inademen uitlaatgassen dan in de bewoonde kom.Een nutteloze geitenwollen sokken oplossing dus.

 • Dirk

  Ik ben heel blij met de maatregel. Of het de beste oplossing is moeten we nog even zien maar ik (fietser) heb heel vaak op de pont achter een startende scooter of brommer gestaan en dat was altijd erg onaangenaam. Goed dat daar nu wat aan gedaan is.

 • jan koster

  moest vandaag met de scooter op het autodek in de regen staan. de 2 fietser stonden lekker onder het afdak en het personeel stond ook heel fijn droog. heb het wel gehad met de hempont. rij gewoon via noord naar het centraal station. daar is wel een fatsoenlijke pont en is de wachttijd nog eens kort.

 • Fok

  Gelukkig dat het gvb eindelijk geluisterd heeft naar de fietsers. Jammer dat het moet , maar als je als fietser een brommer rijder er op attenderen dat het oprijden met draaiende moter en het starten van bromfietsen niet is toegestaan, krijg je het antwoord ik kan zo moeilijk lopen. Ja zo lust ik er nog wel een paar.

 • Jan de Bruin

  ik moest met mijn ELEKTRISCHE 25 KM. scooter tussen de benzinescooters gaan staan.
  Dus als milieubewuste rijder sta je dan in de uitlaatgassen bij het wegrijden!!!!
  Elektrische fietsen zijn dus blijkbaar iets anders dan een elektrische scooter al zijn ze even snel
  en uitstootloos!!

 • Klaas

  Het GVB-Pontpersoneel is niet bepaald blij met deze situatie ; de fietsersbond kraait de victorie; het is ronduit bezopen voor woorden .
  Het personeel van het GVB moet zwijgen van de leiding naar de media; zo liet een medewerker vanmiddag aan mij weten.
  Het is gevaarlijk nu je bij het verlaten van de pont van links direct wordt geconfronteerd door optrekkende auto,s en o.a zwaar wegverkeer.
  Ik word geacht met mijn snorfiets de pont af te lopen.

 • Linda

  Zondag 22 mei, 10:00…in de regen gestaan met 6 andere scooter…en wel 2 FIETSERS, die ook nog eens aan 1 kant stonden en er kon dus geen uitzondering worden gemaakt dat alle scooters aan 1 kant hadden kunnen staan..zodat ook wij droog hadden gestaan tijdens de overtocht…erg jammer dit..

  • Johanv

   Het is vreemd dat het alleen op de Hempont zo is geregeld . Maar ik denk als jij ook droog was gaan staan , dat niemand je tegen gehouden had. Ze handhaven het starten van scooters ook niet .

 • Patrick Trakzel

  Het is mogelijk de fietsers aan de westzijde overdekt te laten staan en de brommers aan de oostzijde. Staan deze ook overdekt. Wel zo handig als het regent. Simpel en goedkoper dan deze ambtenaren-die-de-situatie-niet-kennen oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *