Het filmpje van de gemeente Zaanstad over “Stoplichten en slagbomen zijn er voor jou. Sta er even bij stil” is een kijkcijferhit.

Binnen een dag was het al ruim 3000 keer bekeken.

Verkeersdeelnemers die overwegen de slagbomen te negeren moeten gewaarschuwd worden. De gemeente staat onder zware druk na het fatale ongeluk van februari vorig jaar bij de Den Uylbrug toen Marijke Fontijn van de opengaande brug gleed.

Het filmpje is gericht tegen de onverantwoordelijke weggebruiker. En we zien ook 100% onverantwoordelijk gedrag.

Maar we zien nog meer. In onderstaand fragment gaat een vrouw onder de slagbomen van de Bernhardbrug door, ze loop het brugdek op terwijl de brug opengaat, ternauwernood kan ze van de brug springen. Eén seconde later was fataal geweest. De brug gaat gewoon open. De camera registreert het, de brugwachter ziet het en grijpt niet in. In het geval van de Den Uylbrug wordt de brugwachter vervolgd vanwege het niet ingrijpen (niet zien?). Maar wat gebeurt hier?

En dan dit fragment. De man klimt op het opengaande brugdek van de Zaanbrug en loopt van de brug af, een sprongetje en hij is in Wormer. Ook hier: één of twee seconden later was de opening tussen burg en overkant een gapend gat geweest. De brug bleef gewoon opengaan.

Bij dit stukje een andere vraag: heeft deze bestuurder een bekeuring gehad? Op de originele beelden moet het kenteken herkenbaar zijn. Schakelen brugwachters überhaupt wel eens de politie in?

Wie de filmpjes nog eens goed bekijkt kan ook tot de conclusie komen dat de brugwachters niet of te laat reageren omdat ze op afstand zitten en geen goed beeld van de situatie hebben. Veiligheid of afstand lijkt op halve veiligheid.

Wie het hele filmpje nog eens wil zien: